La Policia Nacional ha desarticulat una organització que cultivava marihuana i després la venia a traficants que la distribuïen en diferents països europeus, entre ells França i Alemanya. Durant l'operació s'han detingut set persones, se n'han imputat tres més i s'han intervingut quatre plantacions i 170 quilograms de droga. S'han fet set registres en total. La policia francesa, per la seva part, va trobar 90 quilos de marihuana més. La investigació va començar el 2017 i s'ha desenvolupat en tres fases: una primera a França, una segona a la Jonquera i l'última a Tordera i a Blanes.

Els detinguts formaven un grup dedicat al cultiu de marihuana en instal·lacions interiors perfectament equipades amb llums halògens de gran potència per donar l'escalfor necessària a les plantes. També disposaven de transformadors i ventiladors per regenerar l'aire de l'interior, aparells d'aire condicionat per disminuir la calor i extractors per treure l'aire a l'exterior.

El grup tenia contacte directe amb altres traficants de França i Alemanya, que recollien la droga i la traslladaven fins als seus països, on el preu es multiplicava. Els investigats controlaven diversos cultius a través de persones de nacionalitat estrangera amb pocs recursos. Els pagaven el lloguer i un petit sou setmanal. La investigació s'ha dividit en tres fases. El juny del 2017 la policia francesa va intervenir 90 quilos de marihuana a Marsella després de contactar amb els set detinguts.

A l'abril es van interceptar 110 quilos amagats en un cilindre metàl·lic que es trobava dintre d'una furgoneta amb matrícula alemanya. El conductor va ser detingut a la Jonquera quan intentava ­creuar la frontera. L'última fase del dispositiu de la policia és la que ha permès detenir els responsables de les plantacions després de fer set registres domiciliaris, cinc a Tordera i dos a Blanes. S'han intervingut 60 quilos més.

Als detinguts se'ls acusa de delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i frau del fluid elèctric.