L'Ajuntament de Blanes i la Generalitat treballen braç a braç per intentar resoldre la situació de la quinzena de persones que mantenen la tancada d'immigrants i refugiats de Blanes (la Selva). A principis del juny, una trentena de persones va decidir tancar-se a l'Esbarjo Parroquial per protestar contra la situació de desempara que viuen alguns immigrants.

Ara, tan sols en queden una quinzena. La majoria podran empadronar-se al municipi de la Selva, i el govern local preveu poder resoldre la situació pròximament. Mentrestant, ha contractat a un mediador que s'està entrevistant de forma individual amb cada un d'ells per conèixer la situació i donar una resposta personalitzada a cada cas.

La Generalitat i l'Ajuntament de Blanes (la Selva) s'han reunit aquest dimecres 24 d'octubre per intentar resoldre la situació de les persones que segueixen a la tancada d'immigrants i refudiats a l'Esbarjo Parroquial del municipi. Actualment hi ha una quinzena de persones, tot i que el volum de gent ha anat fluctuant des del juny, quan es va iniciar aquesta tancada de protesta.

De tots ells, n'hi ha dotze que es podran empadronar a Blanes, vuit de les quals ja estan inscrits en el sistema, perquè els consti que no tenen un domicili fix i evitar problemes durant l'empadronament. Les altres quatre es preveu que s'inscriguin en el mateix sistema en els propers dies.

Totes les persones que hi ha ara mateix a la tancada són immigrants de l'Àfrica Subsahariana. La majoria d'ells provenen de Gàmbia, però també hi ha persones de Senegal i de Nigèria.

L'Ajuntament de Blanes contracta a un mediador

Per resoldre les demandes que tenen, l'Ajuntament de Blanes ha contractat un mediador a partir d'un contracte-programa amb la Generalitat. La setmana passada, aquesta persona va començar a trobar-se de forma individual amb cada membre de la tancada per conèixer el cas de primera mà. De fet, tan l'administració catalana com la local preveuen donar una solució personalitzada a cada un d'ells, segons les seves necessitats.

El mediador agafa el relleu a les entrevistes individualitzades que ja van fer els tècnics municipals a finals de juny. De tota manera, en aquell moment es van detectar 18 casos i se'ls va donar una proposta de solució per cada un d'ells. Al llarg de tots aquests mesos, però, s'han detectat que les persones que participen en aquesta tancada van canviant.

De fet, el consistori assegura que en el moment en què alguns d'ells van aconseguir l'empadronament a Blanes, tal com demanaven, van marxar del municipi. També n'hi ha que una vegada l'han aconseguit, han iniciat els tramis del Servei d'Acollida i Interculturalitat per a persones estrangeres. Aquest servei comporta un conjunt d'accions i recursos que ha de promoure l'autonomia dels nouvinguts.

A més, aquells que ja estiguin empadronats a Blanes poden aconseguir el Certificat d'Acollida, que és un document amb eficàcia jurídica que demostra l'arrelament social i serveix per aconseguir la nacionalitat o el permís de residència. Des de l'Ajuntament de Blanes, a més, ofereixen cursos gratuïts per aconseguir el document.

Durant la trobada d'aquest dimecres entre l'Ajuntament de Blanes i la Generalitat, s'han fet tres reunions diferents. En primer lloc, l'alcalde del municipi, Mario Ros, s'ha trobat amb el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. Posteriorment s'ha fet una segona reunió amb representants dels grups polítics municipals per debatre la situació.

En la tercera, també hi han participat diverses entitats del tercer sector i han pogut conèixer de primera mà quins seran els propers passos de les dues administracions.

Una tancada que va començar al mes de juny

La tancada d'immigrants i refugiats de Blanes va començar el 13 de juny amb una trentena de persones que van passa-hi la nit. Tots ells es van reunir per protestar en contra de la seva situació, en què la majoria no tenien papers. Demanaven que se'ls facilitessin els tràmits necessaris per poder entrar al mercat laboral de forma legal.

Alguns dels membres de la tancada, però, ja eren habitants de Blanes amb una situació regularitzada que van acudir a la protesta en suport d'altres companys. Des d'aquell moment fins ara, el nombre de persones ha anat canviant.

Aquesta protesta neix de la tancada que es va fer a la capital catalana a l'antiga escola de La Massana, al barri del Raval.