Sant Hilari Sacalm destaca per tenir una gran concentració de fonts en el seu municipi, la qual cosa li va valdre l'apel·latiu de «vila de les 100 fonts» el segle passat. Durant la dècada dels 60 en Ramon Bohils ja es va dedicar per encàrrec de l'Ajuntament a fer un catàleg de les fonts del municipi, arribant a identificar-ne fins a 123. Els anys i els nous costums, com l'abandonament de masies o la construcció de carreteres, van anar reduint aquest nombre de fonts identificades. Per aquesta raó, l'actual consistori es va plantejar l'elaboració d'un nou catàleg que ha identificat fins a 206 punts on raja aigua i que ja són fonts o podrien ser-ho, ha informat l'Ajuntament.

El nou Catàleg de fonts del terme municipal de Sant Hilari Sacalm ha estat elaborat amb la coordinació de la càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar i realitzat per investigadors del Centre de Geologia i Cartografia Ambiental (Geocamb) de la Universitat de Girona.

A través de l'elaboració del catàleg s'han inventariat i documentat les fonts del municipi. A més d'avaluar-ne l'estat de conservació, s'han identificat les seves característiques principals i s'han classificat en funció de variables hidràuliques, hidrogeològiques i hidroquímiques.

Del total de 206 registres inventariats com a punts d'aigua assimilables a fonts, almenys 138 ragen amb una certa regularitat o poden fer-ho ocasionalment. Dins d'aquest inventari s'han identificat diverses tipologies de fonts: de raig (94), fonts regulades per aixeta o polsador (16), mines d'aigua (20), biots o surgències naturals (11), així com basses de retenció (6), dipòsits d'acumulació (6) i fonts relacionades amb torrents (3).