Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada amb un procés de participació ciutadana.

El canvi climàtic pot augmentar la intensitat dels incendis forestals, i reduir els seus impactes és una estratègia fonamental d'adaptació. L'increment de les temperatures i els episodis prolongats de sequeres, sumats a les característiques actuals del paisatge derivades de l'augment de la vegetació per l'abandonament dels cultius i de la urbanització de zones residencials molt properes als boscos, han elevat al màxim la capacitat potencial del paisatge per cremar.

Per establir noves formes de gestionar el territori que permetin controlar millor els incendis forestals, els investigadors del grup sobre Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l'ICTA-UAB han posat en marxa un projecte pioner que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El projecte, que durarà fins al juny de 2019, comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d'incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries amb l'objectiu de desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d'incendi, i els prioritzi de manera consensuada.

El projecte analitzarà els tipus d'incendis que tenen lloc en cada zona de la Reserva de la Biosfera del Montseny i com es poden veure agreujats pel canvi climàtic. Així mateix, ha d'establir quins són els punts estratègics de gestió, és a dir, aquelles zones clau del paisatge que, a través de diverses intervencions de gestió (manteniment de cultius, pastura extensiva, etc.), poden fer que el foc redueixi la seva intensitat, oferint possibilitats per a la seva extinció i minimitzant l'afectació als valors socials del paisatge.