La Roser Albertí, redactora d'aquest diari, es feia ressò el 21 d'octubre passat de tres experiències que, en diferents municipis de la nostra comarca, intenten millorar la solitud i la qualitat de vida d'algunes de les persones grans que hi resideixen. Ens explicava la Roser com a Hostalric, cada dijous, es propicia que tota la gent gran que vulgui es trobi al cafè de la llar d'avis per compartir converses, activitats i passejades. I com a Arbúcies un servei d'atenció domiciliari amb una cuidadora al davant ajuda diversos ancians -a més de les tasques domèstiques- supervisant i acompanyant-los en activitats per a les quals cal sortir de casa (passejar, fer gestions, relacionar-se, etc).

M'ha semblat, però, especialment interessant la proposta que es va endegar ja l'any passat i que es repetirà enguany a Tossa. Allà, a partir del novembre, la mainada de la llar d'infants Els Petits Mariners (2-3 anys) tornaran a fer visites periòdiques als avis de la residència Túrsia. Els nens aporten, encara que sigui fugaç, una alenada de vida i alegria en el dia a dia dels vells. Tinc encara molt fresc el somriure que apareixia a la cara de la meva mare, traspassada fa poc, quan els seus quatre besnets passaven a fer-li un petó els dies que en sortir d'escola venien (i venen) a dinar a casa.

Similar a la proposta de Tossa, i potser encara més especial, és un projecte que s'ha endegat a Tordera (no és la Selva, però permetin-me que, per proximitat i per una vegada, els parli d'aquest municipi tan proper i entranyable). Allà, l'equip tècnic de la residència, l'Albert, ha escollit el teatre per realitzar una activitat conjunta entre mainada i gent gran. Una activitat que comparteixen 12 residents i 24 nens de 5è de primària de l'escola Ignasi Iglesias. Una activitat que els porta a compartir setmanalment a l'escola (on es desplacen els avis) un projecte de creació teatral conjunta que s'estrenarà d'aquí a uns mesos i que a la primavera es repetirà amb altres avis i una altra línia de 5è. Emocionant!

Ja ho veuen, diferents propostes amb un objectiu comú: ajudar els ancians a estar actius, contents, acompanyats... i fer tangible el que hauria de significar el veritable quid de l'envelliment: «posar vida als anys i no només posar anys a la vida». Una gran barretada per les esmentades propostes. Sí senyor!