L'equip de govern de Tossa de Mar (TU) va tombar, dilluns passat, la proposta de CiU d'establir una moratòria urbanística de noves llicències d'obres fins que la Generalitat revisi i presenti el nou Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner o una altre figura jurídica equivalent. Aquesta era una de les tres peticions fetes pels convergents i que es van debatre i votar en el ple extraordinari realitzat dilluns passat a petició d'aquest grup municipal.

La regidora de CiU, Àngela Cuatrecasas va defensar que la mesura afectaria a les noves llicències per a sòls urbanitzables que no han estat desenvolupats i per desclassificar aquells que la legislació ja no permet, amb pendents superiors al 20%. «Tot el que demanem es que es doni temps a la Generalitat perquè faci la revisió del Pla Director Urbanístic a les comarques gironines i desclassifiqui sóls si ho considera necessari», va precisar Cuatrecasas.

Una petició, que el regidor d'urbanisme, Manu Mohedano, va entendre d'una altra manera. «Vostès proposen que no es concedeixi cap llicència urbanística a Tossa en els pròxims quatre anys. Han pensat en tots els col·lectius de Tossa els quals la seva feina depèn d'aquestes llicències?», va al·legar l'edil com a motiu del vot negatiu del TU. Una afirmació que Cuatrecasas va voler aclarir, assegurant que «la moratòria no és per a totes les llicències urbanístiques de Tossa de Mar».

En aquest sentit, a més, els convergents van carregar contra l'equip de govern recordant que fins ara «s'escudaven» en les indemnitzacions a pagar en cas d'aplicar-se moratòries. «Ara és la Generalitat qui agafa les regnes d'aquesta situació, i per tant, l'Ajuntament no haurà d'assumir aquest cost», va dir Cuatrecasas.

D'altra banda, l'oposició també proposava la revisió del Pla d'Ordenament Urbanístic del Municipi (POUM), una petició que l'equip de govern també va rebutjar.

«Aquest pla aprovat el 2015, contempla àmbits urbanitzables no desenvolupats d'un alt valor natural i paisatgístic, i alguns d'ells, com cala Morisca, ja estan en tràmit per a la seva urbanització imminent», va exposar Cuatrecasas en relació a la petició. Per la seva part, Mohedano va recordar que a l'Ajuntament de Tossa li «va costar deu anys» consensuar el POUM vigent aprovat el 2015 per unanimitat.

«Des de Tossa Unida hem estat clars des del principi. S'hi s'ha de canviar alguna cosa, es fan modificacions puntuals, ja que no estem per iniciar aventures que durin deu anys», va defensar l'edil d'urbanisme. Des de l'equip de govern també van subratllar que «no poden» donar suport a acords que «no condueixen ni a millora de qualitat de vida dels veïns ni a la preservació del nostre territori».

Unes afirmacions a les quals la regidora de CiU va respondre que un mes després d'aprovar-se el pla d'ordenació urbanístic, el TU va demanar «vuit modificacions puntuals que podria equivaldre a una revisió de pla».

Reunió amb SOS Costa Brava

Finalment, i sobre la proposta de demanar al govern de la Generalitat que es reuneixi amb la plataforma SOS Costa Brava, l'equip de govern també hi va votar en contra, especificant, però, que l'Ajuntament no té competència per dir a la Generalitat amb qui s'ha de reunir. «No és un no a la plataforma. És un no a demanar aquesta reunió», va aclarir Mohedano, qui va avançar que des de l'equip de govern tenen previst reunir-se pròximament amb aquesta entitat per parlar de cala Morisca, cala Giverola o la Mar Menuda.

Les tres propostes van ser rebutjades amb set vots en contra (TU i la regidora no adscrita) i quatre a favor (CiU).