El Departament d'Ensenyament de la Generalitat va reconèixer ahir que l'únic centre d'educació especial de la comarca «té un excés d'alumnat», tal com va denunciar l'AMPA de l'escola Ventijol a Diari de Girona. Segons va explicar el passat 31 d'octubre la presidenta de l'entitat, Cristina Garrido, actualment hi ha 104 nens i nenes amb discapacitats cognitives i motrius matriculats en un centre pensat per a una vuitantena d'estudiants. Un fet que, segons la representant de les famílies, ha provocat que hi hagi aules amb nou alumnes amb cadires de rodes i bipedestadors on només n'hi hauria d'haver quatre; que es facin sessions de logopèdia al passadís; o que cinc alumnes alimentats per sonda gàstrica hagin de dinar dins les aules en lloc del menjador.

A través d'una carta feta arribar ahir a aquest diari, el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras, afirma que «certament el centre té un excés d'alumnat», però precisa que «s'està fent la feina acordada i en uns terminis absolutament lògics». A la missiva, Fonalleras explica que el 9 d'octubre es va reunir amb responsables de l'escola de Blanes i de l'AMPA i que es van acordar els següents punts: estudiar la creació d'una unitat de suport a l'educació especial (USEE) a alguna de les poblacions de l'entorn; parlar amb l'Ajuntament de Blanes de la utilització per part del centre de la casa del conserge; plantejar la problemàtica dels fisioterapeutes a Barcelona; adaptar dues aules per a motrius; i finalment, contactar amb la Fundació Gentis «per tal de començar a treballar, a la zona de Santa Coloma, en la creació d'un nou centre d'educació especial».

En relació a aquest últim punt, la versió de l'AMPA és diferent de la d'Ensenyament. Segons Garrido, en aquella reunió del 9 d'octubre, Fonalleras els hauria avançat que, d'un nou centre d'educació especial a la capital selvatana, «res de res». «Hi havia la promesa de fer una escola a Santa Coloma perquè els nens i nenes que venen de llocs com Arbúcies no haguessin de fer una hora de viatge, però en Martí [Fonalleras] ens va dir l'altre dia que, de l'escola, res de res», va explicar la presidenta de l'AMPA. Justament, Garrido va remarcar que va ser en aquest moment quan van decidir donar a conèixer públicament la problemàtica que pateixen i que consideren molt «greu i precària». En aquest sentit, la portaveu de les famílies va remarcar que la queixa va dirigida al Departament d'Ensenyament i no a la direcció ni a l'equip humà de l'escola, als quals van agrair que donin «el 200% cada dia». «Els nostres fills i filles no estan mal atesos, tot al contrari, però no estan en les condicions que haurien d'estar», va subratllar Garrido.

Una altra situació que els va sorprendre va ser la manca de coneixement de la situació per part del Consell Comarcal de la Selva i dels ajuntaments de la comarca. «Ens hem reunit amb el president del Consell, Salvador Balliu, la consellera d'Educació, Àngela Cuatrecasas, i amb tots els alcaldes dels ajuntaments i ningú sabia què estava passant», va lamentar la portaveu dels pares de l'escola Ventijol. Per tot plegat, i de moment, compten amb el suport d'aquestes institucions, que ja els han traslladat la seva voluntat de fer el que estigui a les seves mans per ajudar-los. Des de l'AMPA també han enviat una carta al Síndic de Greuges, al Parlament de Catalunya i a Presidència, entre d'altres, per tal d'explicar «algunes de les problemàtiques amb les quals ens trobem i que s'han convertit en un perill per als nostres nens i nenes».

Per tot plegat, l'AMPA té previst realitzar una manifestació a Blanes el pròxim 14 de novembre a un quart de deu del matí per tal de demanar una solució a la falta d'espai. «Tots els ajuntaments ens demanen què poden fer, i no sabem quina és la solució. La situació ideal seria fer una escola més gran en un altre lloc, però el problema el tenim aquest curs», va indicar Garrido.

Per la seva part, a la carta, Fonalleras remarca que «tots cinc punts -acordats el 9 d'octubre- s'estan portant a terme» i que seran revisats en una reunió convocada per al pròxim 7 de novembre.

La resposta de Fonalleras va arribar dos dies després de la publicació de la denúncia de l'AMPA de l'escola Ventijol, el 31 d'octubre. Aquest diari va intentar contactar amb Fonalleras el 30 d'octubre a través del departament de premsa. En no rebre resposta del director dels SSTT ni de cap altre persona d'Ensenyament, ho va tornar a intentar l'endemà diverses vegades. Finalment, la resposta va arribar ahir al migdia, i després de molta insistència, a través d'un correu electrònic.