Uns 300 clients del càmping Blanc d'Eivissa de Blanes es van concentrar ahir davant de l'Ajuntament per reclamar que, a finals de mes, no es tanqui l'ampliació de les instal·lacions feta de manera il·legal. Es tracta d'un ordre, aprovat per decret d'alcaldia, que obliga als propietaris del càmping a tancar l'espai ocupat des de fa anys i en què es dona de termini màxim fins al 21 de novembre, abans d'executar-se forçosament.

La majoria dels concentrats ahir eren famílies amb fills, que tenen llogades les seves parcel·les a la part del càmping que s'haurà de desmantellar. Durant la protesta, van denunciar que l'anunci del tancament els va agafar per sorpresa i que alguns ja han pagat la quota anual de lloguer de temporada de parcel·la. «No en sabíem res», es queixava la Rosa, una clienta de Barcelona que fa molts anys que passa els caps de setmana i festius al càmping blanenc. Segons aquesta clienta habitual, van decidir mobilitzar-se per demanar a les administracions que treballin per evitar el tancament. Com ella, hi ha moltes famílies que han invertit diners en la compra de bungalous o millores en la parcel·la per la qual paguen un lloguer. «Aquest setembre, la meva filla es va comprar una caravana per seguir aquí i com la meva filla molta gent», va explicar.

Alguns clients ja han pagat els més de 4.000 euros que val la quota anual perquè desconeixien el risc que hi havia de tancament. És el cas de la Raquel González, que va explicar que l'establiment els ha retornat l'import. Des de fa tretze anys que va al càmping i aquest estiu es van vendre el bungalou per comprar-se una caravana de 16.000 euros. González va subratllar que espera que el tancament no es faci efectiu, ja que les parcel·les són més grans que a altres indrets -fan uns 90 metres quadrats- i que això els impediria poder-se instal·lar en un nou emplaçament perquè l'estructura que tenen està pensada per aquestes dimensions. Per tot plegat, els llogaters estan estudiant portar el cas al Síndic de Greuges i van avisar que, en cas que no se suspengui el tancament, hi haurà noves mobilitzacions.

Dimecres passat el propietari del càmping va sol·licitar una reunió amb l'alcalde, Mario Bros. La direcció va expressar que estudiarien presentar un escrit sol·licitant una pròrroga del tancament, però ahir encara no s'havia rebut. Aquest no és el primer decret que dicta l'Ajuntament, sinó que ja n'hi va haver un d'inicial el mes de maig passat, el qual va ser recorregut pels responsables de l'establiment d'allotjament. Aquest segon decret va arribar després que el jutjat desestimés aquell recurs.

El Blanc d'Eivissa no és l'únic càmping afectat per les ampliacions il·legals. També hi ha el Bella Terra. El juny del 2017, l'equip de govern va aprovar el POUM sense incloure aquestes zones i evitant-se, així, poder-les legalitzar tot seguint les indicacions d'Urbanisme. També se'ls ha multat amb importants sancions: 1,5 milions d'euros per a Bella Terra i 1,3 milions d'euros per al Blanc d'Eivissa per haver fet les ampliacions sense les llicències en uns terrenys que no són urbanitzables.