Endesa va tallar, ahir al matí, el subministrament elèctric a l'empresa tèxtil Nylstar SA de Blanes -l'antiga SAFA- per impagament acumulat per un període superior a un any. Així ho va confirmar ahir la companyia elèctrica a Diari de Girona, especificant que l'impagament és sobre el concepte d'accés a la xarxa.

Segons va precisar Endesa, al llarg de l'any s'han realitzat diverses reunions amb Nylstar en les quals es va arribar a diversos acords per poder fer pagaments fraccionats que l'empresa no hauria pogut complir. Per aquest motiu, abans de l'estiu, la companyia elèctrica ja va comunicar oficialment a l'empresa blanenca que es procediria a fer el tall de subministrament elèctric si no s'abonaven les factures impagades, un pas que, finalment, es va executar ahir al matí.

El tall del subministrament va provocar que tèxtil blanenca enviés a casa un centenar de treballadors fins a nou avís. En aquest sentit, Endesa va avançar que s'està parlant amb els afectats per tal de buscar una solució. Per tal de contrastar aquesta informació, aquest diari va intentar contactar, sense èxit, amb l'empresa Nylstar SA.

Arran d'aquesta situació, el sindicat de CCOO va assegurar que s'estan «valorant possibles accions» contra l'empresa. «Estem molt preocupats pels treballadors perquè l'empresa està totalment parada i només es van quedar a treballar personal administratiu, magatzems i alguns responsables de seccions.

Farem gestions per saber per quin motiu s'ha produït el tall», va subratllar ahir el secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, Josep Serra, qui va afegir que des del sindicat fa «anys» que s'està «denunciant» la situació d'aquesta empresa.

«Nylstar va informar que estava buscant finançament per pagar els deutes i que rebria finançament tant per part de la Generaliat com del banc Sabadell. Però fa anys que està en una situació molt dolenta i per desgràcia veiem que no s'està recuperant», va dir Serra, qui va detallar que l'empresa tèxtil tampoc estava pagant el «salari parcial de jubilació».

«El que ha passat avui -ahir- confirma el que fa temps que diem, que és que cal un canvi de direcció», va afegir el secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, qüestionant l'actual gestió de Nylstar. «Tenim clar que el futur passa per tornar a vendre fil de qualitat i en majors quantitats i això amb l'actual propietari és una utopia», va afegir CCOO.

Per la seva part, el sindicat UGT va declinar fer declaracions sobre aquest tema.

Cronologia dels fets

La difícil situació de Nylstar ve de lluny. L'any 2009 el grup inversor Praedium va obtenir, en la tercera subhasta judicial per Nylstar Espanya, el 100% de l'accionariat de la companyia. El preu d'adjudicació va ser d'1,8 milions d'euros. El 2013, Nylstar va comunicar una quinzena d'acomiadaments, una decisió que va arribar després de la finalització d'un ERO temporal que va afectar bona part de la plantilla entre els mesos de desembre i gener. La companyia va justificar els acomiadaments per la davallada de comandes.

Arran de la situació el març del 2014, centenars de persones van recórrer els carrers de Blanes en una manifestació organitzada per la plantilla de Nylstar després dels últims acomiadaments, d'un ERO temporal i d'anunciar canvis a la històrica factoria tèxtil.

El novembre del 2015, Nylstar de Blanes va presentar un nou ERO temporalper enviar a l'atur durant dos anys 45 -que van acabar sent 34- dels seus 284 treballadors.

Finalment el febrer del 2016, l'empresa va presentar l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va afectar en un principi prop de 175 treballadors dels 261 que formaven la plantilla en aquell moment i que s'havia d'aplicar, segons els plans de l'empresa, durant quatre mesos. El juliol d'aquell any, uns 600 treballadors es van manifestar a favor de la continuïtat de la factoria tèxtil Nylstar i en contra de l'acomiadament col·lectiu de 155 treballadors -el 70% de la plantilla- que plantejava Praedium, la societat d'inversions propietària de la fàbrica, que acumulava fortes pèrdues i que patia greus problemes de tresoreria.

Tot i això, uns mesos més tard, l'octubre de 2016, Nylstar va tornar a produir després de vuit mesos amb l'activitat aturada i la plantilla, formada per 196 treballadors,afectada per un ERO de suspensió. El desembre d'aquell any, els representants dels treballadors i l'empresa van arribar a un acord per fer un nou ERO temporal, pel qual 43 dels 173 treballadors van anar a l'atur un màxim de nou mesos.

Finalment, el març del 2017, la fàbrica va tornar a endollar una altra línia de producció de fil.