L'empresa tèxtil Nylstar SA de Blanes va recuperar, ahir al migdia, el subministrament elèctric després d'arribar a un acord de pagament del deute amb Endesa. Així ho va confirmar la companyia elèctrica, que dilluns al matí va executar el tall pels impagaments d'accés a la xarxa acumulats durant més d'un any. Segons va avançar Diari de Girona, el tall es va produir dilluns durant el torn de matí, un fet que va provocar que la tèxtil blanenca enviés a casa una vuitantena de treballadors fins a nou avís.

A partir d'aquell moment, la direcció de Nylstar va iniciar una negociació amb Endesa que va finalitzar ahir amb un acord de pagament del deute amb la companyia elèctrica, que va restablir el subministrament cap a dos quarts de quatre de la tarda. Tot i això, no va ser fins al torn de nit -que s'ocupa de la maquinària de tiratge- quan els primers treballadors van poder tornar a la feina.

Per la seva part, el comitè d'empresa es va mostrar ahir molt crític amb l'actuació efectuada per la companyia elèctrica. «Endesa en cap moment va trucar o avisar l'empresa que el tall s'executaria dilluns», va criticar el president del comitè, Juan José Rodríguez, que és delegat d'USOC. «Per sort no hi va haver cap desgràcia ni ningú va resultar ferit», va afegir Rodríguez, qui va especificar que la maquinària d'aquest tipus no es pot obrir i apagar de sobte, sinó que requereix un procés.

Sobre Nylstar, Rodríguez va defensar que la producció actual «és bona», que es troba «en vies de creixement» i que les perspectives de futur són «positives». «L'activitat de l'empresa no perilla, al contrari. A poc a poc es va contractant gent», va subratllar el representant dels 124 treballadors que formen la plantilla de la tèxtil blanenca. «Ens preocupa més la inseguretat que aquest tall de llum pugui transmetre als clients que no el tall en si», va detallar Rodríguez.

Crítiques dels sindicats

Per la seva part, UGT i CCOO van carregar contra l'empresa. A través d'un comunicat el sindicat UGT va alertar sobre el «perill de la continuïtat de la producció» i va mostrar «preocupació» per la gestió actual de la Nylstar, «que ha desembocat en aquesta situació».

«Exigim explicacions sobre les condicions en les quals la plantilla ha estat comminada a marxar dels seus llocs de treball», reivindicava ahir el sindicat en el document. En aquest sentit, la UGT va especificar que abans d'aquest succés valoraven «positivament la represa d'activitat sobre unes perspectives de creixement de la tèxtil».

També CCOO va anunciar dilluns que estaven «valorant possibles accions» contra l'empresa. El que ha passat confirma el que fa temps que diem, que és que cal un canvi de direcció», va subratllar el secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, Josep Serra, qui va afegir que, tot i que Nylstar va informar que estava buscant finançament tant per part de la Generalitat com del Banc Sabadell, «fa anys que està en una situació molt dolenta i per desgràcia veiem que no s'està recuperant».