Les dones seran les grans protagonistes de la 37a edició de la Festa de la Ratafia, que arrencarà avui al vespre a Santa Coloma de Farners i que comptarà amb més d'una cinquantena d'activitats. De fet, enguany, el màxim reconeixement que atorga la Confraria de la Ratafia, el de Confraressa d'honor, serà per a Magda Tolosa, de la pastisseria Trias, a qui es vol reconèixer la dedicació a la festa i a la promoció d'aquest licor. També es dedicarà una exposició a la Francisca Pastells, una ratafiaire, bosquerola i recol·lectora d'herbes colomenca que va inspirar els impulsors de la festa; o Carme Bosch, de l'Escola de les Flors de Cassà de la Selva, dirigirà un taller d'espècies de ratafia. «Tant la ratafia com la festa són femenines», va remarcar el secretari de la Confraria durant la presentació de l'esdeveniment que es va fer ahir a Girona.

Sobre les novetats de la nova edició, Amat va avançar que la festa es podrà seguir en directe a través d'un canal de TV creat per a l'ocasió; que es presentaran noves propostes gastronòmiques com ratafia esferificada, el xuixo de ratafia i el liquat vegetal de soja amb infusió de ratafia. També es presentaran noves ratafies locals com la Malhivern, la Corriols i la Roca Guillera. D'altra banda, Amat també va destacar que el concurs de ratafies ha comptat amb 254 participants -una xifra rècord-, vuit de les quals vuit van arribar de Toronto, una de Nova Zelanda i una altra de Polònia. «Totes han estat de molta qualitat i ha estat molt complicat decidir», va subratllar.

Per la seva part, l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), va destacar que el secret de l'èxit de la festa és «que no té secrets, compartim» i va valorar que aquest esdeveniment combina «tradició i innovació» i que, any rere any, es va «superant». A més, el batlle va anunciar que es farà una reunió de productors de ratafia catalana amb l'objectiu d'«avançar en la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ratafia Catalana» i que es vol dedicar un espai al turisme i específicament a la ratafia a l'entrada del parc de Sant Salvador. «Ara es troba en fase de projecte i pretenem que es pugui executar al llarg dels pròxims anys», va dir Martí.

Actes per a tots els públics

En relació a la programació, arrencarà avui amb la litúrgia d'inici de la festa i el concert de Biflats. Tot i això, ahir, el millor xocolater de l'estat espanyol, Ivan Pascual, ja va fer una xerrada i tast de Solstís. De cara a demà, se celebrarà la nit de gala amb un sopar que presidirà el president de la Generalitat, Quim Torra, i durant el qual es nomenaran els nous confrares i s'entregaran els premis del concurs de ratafia. A més, durant tot el cap de setmana hi haurà concerts, actes infantils, exposicions, tallers, xerrades tècniques o una cursa, entre altres.

Per concloure la presentació, el president de la Diputació, Miquel Noguer, va reivindicar que «la ratafia no és només una beguda sinó que forma part del nostre patrimoni cultural immaterial». Els organitzadors esperen rebre més de 35.000 visitants.