Els antics camps de futbol dels Pins de Blanes seran història a finals d'any, quan està previst que s'hagi completat el seu enderroc, iniciat fa més de quatre anys i deixat a mitges. Aquesta obra es va posar a licitació el passat 22 d'octubre per un import de 142.504,65 euros (IVA inclòs) i està previst que s'adjudiqui en breu perquè pugui arrencar a finals de novembre o a principis de desembre. El termini de duració de l'actuació serà d'un mes i no està previst que s'hi faci res.

Oficialment, aquestes obres es van iniciar el maig del 2014 i van consistir en l'enderroc del tancament perimetral del camp de gespa i el de sorra, l'adequació dels accessos i l'eliminació d'alguns desnivells. Tot i això, es van deixar en peu tres edificacions que, actualment, estan en desús i que són les que falten per tirar a terra.

Segons l'Ajuntament blanenc, les obres es van deixar incompletes fa quatre anys pel cost econòmic que tenien -85.477,22 euros- i per la urgència d'acabar els treballs abans del juliol per poder-hi instal·lar la fira d'atraccions de la festa major.

Tot i això, ja en aquell moment, tot el procés d'adjudicació d'aquest enderroc va generar fortes crítiques per part de l'oposició municipal, els quals van acusar l'equip de govern de cometre «irregularitats». De fet, aquella adjudicació està sent investigada per la Fiscalia Anticorrupció de Girona arran d'una denúncia presentada a l'agost per un grup de ciutadans i entitats de Blanes.

Una denúncia a la qual va tenir accés Diari de Girona i en la qual s'exposava que l'Ajuntament, governat en aquell moment pel socialista Josep Marigó, hauria adjudicat les obres «a dit» abans d'aprovar la partida econòmica per poder-les fer i sense passar pel plenari. A més, s'especificava que els treballs haurien començat el mateix matí del dia del ple, el 24 d'abril de 2014, i no el 19 de maig, com va comunicar el consistori.

Els denunciats són: l'interventor, Francisco Lucio; el vicesecretari, Joan Ignasi Carles, qui actualment ja no treballa al consistori blanenc; el secretari, Joan Solà; el regidor d'urbanisme d'aquell moment i exalcalde, Miquel Lupiáñez; i el regidor d'Hisenda, Nicolàs Laguna.

Sospistes d'irregularitats

Les primeres sospites d'irregularitats en aquest afer es van presentar en el ple extraordinari del 24 d'abril del 2014, durant el qual es va portar a aprovació una modificació del pressupost municipal per, entre altres accions, poder tirar endavant l'enderroc dels camps de futbol dels Pins per adequar-hi el recinte firal. Aquesta actuació estava dividida en tres fases i pressupostada amb un import de 85.477,22 euros.

Segons la denúncia, va ser el regidor d'ICV-EUiA Joan Salmerón qui, durant la seva intervenció en aquella sessió, va fer notar que les màquines ja eren als camps de futbol i que, per tant, l'adjudicació s'hauria fet «abans de tenir la partida aprovada». A més, en l'acta de la sessió del ple d'aquell dia, Salmerón va titllar aquesta actuació de «jutjat de guàrdia» i va assegurar que era «molt greu». La modificació es va aprovar amb els vots a favor del PSC i el PP i en contra de la resta de partits.

En el document, també es feia constar que l'endemà, 25 d'abril, «aquests senyors -els denunciats- van convocar un concurs per justificar les obres que es van començar abans», una actuació que els denunciants titllen de «concurs fals de distracció».

Per això, la denúncia estava acompanyada de nombrosos documents, entre els quals hi apareixia un informe en què constava que una de les adjudicacions, la dels treballs d'enderroc, es va fer per junta de govern local el 17 d'abril de 2014 -vuit dies abans del ple extraordinari- a l'empresa ACSA, Obras e Infraestructuras SA, per un import de 30.847,71 euros.

Els denunciants també asseguraven a la denúncia que, el mateix 25 d'abril, l'Ajuntament de Blanes va fer arribar un comunicat a diferents empreses de construcció, en el qual s'informava que tenia previst adjudicar «properament el contracte menor» per executar els treballs del recinte firal als camps de futbol dels Pins, quan aquests «ja havien començat».

«Es convoquen una sèrie d'empreses que habitualment fan treballs per a l'Ajuntament, sabent que una de les empreses ja havia començat i l'hi havien adjudicat a dit directament», es relatava en l'acusació presentada a la Fiscalia.

Els treballs d'adequació es van adjudicar, per junta de govern local, el 8 de maig de 2014. Oficialment, però, el consistori blanenc va informar que els treballs d'enderroc dels camps de futbol havien començat el 19 de maig. Després de les obres, s'havia d'adequar l'indret per esdevenir un espai polivalent, però finalment va quedar en desús.

Terrenys aportats com a aval

Després de diverses reclamacions veïnals a l'Ajuntament per evitar l'entrada d'ocupes a les instal·lacions i l'ús de l'espai per al consum d'alcohol, finalment, el mes de març passat, el consistori va anunciar que tenia previst executar l'enderroc aquest estiu.

Els treballs que s'han d'efectuar consistiran a enderrocar tres edificacions en desús: un edifici principal, on s'ubicaven els vestidors, els lavabos i les grades principals; un edifici secundari, on s'ubicaven espais per a serveis tècnics i les grades secundàries; i una edificació aïllada destinada a oficines del club.

El camp de futbol dels Pins va ser construït l'any 1947 i durant 67 anys va ser el terreny de joc del Club Deportiu Blanes. El 2010, aquesta propietat va ser una de les que l'Ajuntament va aportar com a garantia de la devolució de tot el capital prestat per l'Institut Català de Finances (ICF) per a la construcció de la ciutat esportiva. El passat mes d'octubre, amb la dissolució i liquidació definitiva del Consorci Urbanístic Illa de Blanes, el consistori va recuperar aquesta propietat, el futur de la qual encara és incert.