Els veïns de Sils no podran utilitzar l´aigua de l´aixeta ni per beure ni per cuinar durant els pròxims dies a causa d´un excés de plaguicida. Segons va informar ahir l´ajuntament a través d´un ban municipal, l´anomalia la va descobrir l´empresa gestora del subministrament (Sorea) durant un dels controls de qualitat de l´aigua que realitzen periòdicament al municipi. Concretament, es va detectar la presència de Metolaclor en una concentració de 0, 196 micrograms per litre (µg/l), una quantitat superior al llindar permès segons la normativa estatal que és de 0,1 µg/l.

Per aquest motiu, i seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat, el consistori va informar ahir als veïns que «l´aigua de la xarxa pública de Sils no és apta ni per beure ni per cuinar de manera habitual». Tot i això, en el ban municipal es precisa que el «consum esporàdic» de l´aigua de l´aixeta no suposa «cap risc per la salut». A més, es precisa que es pot continuar utilitzant per a dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut.

Per la seva part, l'alcalde, Martí Nogué, va especificar ahir que la mesura només afecta al nucli urbà de Sils, ja que les urbanitzacions de Vallcanera i Les Comes tenen xarxa pròpia i la de King Park utilitza pous.

A més, Nogué va remarcar que en L'últim control fet per Sorea, la substància «ja anava a la baixa» i que estan esperant els resultats d'un nou anàlisi. «La tendència és a la baixa i creiem que si plou, seguirà així», va detallar el batlle de Sils qui va remarcar que, tot i això, ja estan estudiant que s'hauria de fer i com», en cas que la concentració del plaguicida es mantigui elevada. En aquest sentit, Nogué a recordar que aquesta concentració es considera elevada a Espanya, però que per altres organismes com l´Organisme Mundial de la Salut (OMS), el llindar màxim permès és de 10 (µg/l).