Els veïns de Sils no podran utilitzar l'aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar durant els pròxims dies a causa d'un excés de plaguicida. Segons va informar ahir l'Ajuntament a través d'un ban municipal, l'anomalia la va descobrir l'empresa gestora del subministrament (Sorea) durant un dels controls de qualitat de l'aigua que realitza periòdicament al municipi. Concretament, es va detectar la presència de Metolaclor -un plaguicida- en una concentració de 0,196 micrograms per litre (µg/l), una quantitat superior al llindar permès segons la normativa estatal, que és de 0,1 µg/l.

Per aquest motiu, i seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat, el consistori va informar ahir als veïns que «l'aigua de la xarxa pública de Sils no és apta ni per beure ni per cuinar de manera habitual». Tot i això, en el ban municipal es precisa que el «consum esporàdic» de l'aigua de l'aixeta no suposa «cap risc per a la salut». A més, se subratlla que es pot continuar utilitzant per dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut.

Per la seva part, l'alcalde, Martí Nogué, va especificar ahir que la mesura només afecta el nucli urbà de Sils, ja que les urbanitzacions de Vallcanera i Les Comes tenen la seva pròpia xarxa de subministrament i la de King Park utilitza pous.

A més, Nogué va remarcar que en l'últim control fet per Sorea, la concentració d'aquesta substància «ja anava a la baixa» i que estan esperant els resultats d'una nova anàlisi. «La tendència és a la baixa i creiem que si plou, seguirà així», va detallar el batlle de Sils, qui va remarcar que, tot i això, ja estan estudiant què s'hauria de fer i com» en cas que la concentració del plaguicida es mantigui elevada. En aquest sentit, l'alcalde silenc va recordar que aquesta concentració es considera elevada a Espanya, però que, per a d'altres organismes com l'Organisme Mundial de la Salut (OMS), el llindar màxim permès és de 10 (µg/l).

Un herbicida selectiu

Acompanyant el ban municipal, l'Ajuntament va emetre una nota complementària explicant què és el Metolaclor i la possible causa de la contaminació «puntual» de l'aigua. Segons el document, el metolaclor és un plaguicida d'ús habitual com a herbicida selectiu, la presència del qual és indicadora d'una possible contaminació de l'aigua «de captació de tipus agropecuari, que pot ser puntual o difusa», per aplicació de productes fitosanitaris. Tot i això, Nogué va especificar que, de moment, desconeixen l'origen i la causa concreta d'aquesta concentració.

Aquest és el segon ban municipal sobre el consum de l'aigua de boca que emet l'Ajuntament de Sils en menys d'un any. El desembre del 2017, es va informar els veïns que l'aigua de l'aixeta de les urbanitzacions de Vallcanera i Les Comes no era «apta per al consum humà» a causa d'un excés de fluor. En aquella ocasió, la concentració de fluor va ser provocada per una avaria en una de les bombes de la xarxa.