L'Ajuntament de Blanes va negar ahir, a través d'un comunicat, haver comès irregularitats en el procés d'adjudicació i execució de l'enderroc dels antics camps de futbol dels Pins l'any 2014, tal com van denunciar un grup de ciutadans i entitats de Blanes a la Fiscalia Anticorrupció de Girona el mes d'agost passat.

En la denúncia, avançada i feta pública aquest estiu per Diari de Girona, s'assegura que l'Ajuntament, governat en aquell moment pel socialista Josep Marigó, hauria adjudicat «a dit» les obres d'enderroc abans d'aprovar la partida econòmica per poder-les fer i sense passar pel plenari, i que els treballs haurien començat el mateix dia del ple, el 24 d'abril de 2014, i no el 19 de maig, com va comunicar el consistori.

En la denúncia es fa constar que l'endemà, 25 d'abril, els denunciats «van convocar un concurs per justificar les obres, que es van començar abans», una actuació que els denunciants titllen de «concurs fals de distracció».

Més de tres mesos després de la presentació de la denúncia a la Fiscalia, l'Ajuntament de Blanes va voler «negar» ahir aquestes acusacions. Segons el consistori, el procés que acabaria amb el primer enderroc dels antics camps de futbol dels Pins va començar el febrer del 2014 i a causa de tres motius: el primer, que el propietari del terreny dels Pins on s'ubicaven les atraccions de la festa major els va comunicar que ja no el podrien utilitzar; el segon, que els serveis tècnics municipals van informar «d'una sèrie de deficiències i patologies» que presentaven els antics camps de futbol; i finalment, que la Diputació de Girona va comunicar a l'Ajuntament que li pertocava una subvenció de 468.555 euros.

En el comunicat emès ahir, l'Ajuntament explica que, per aquests motius, va decidir traslladar les activitats de futbol a la Ciutat Esportiva i utilitzar els antics camps de futbol per allotjar-hi les fires de la festa major. Per fer-ho, la junta de govern del 27 de març del 2014 va aprovar, amb urgència, una memòria valorada d'actuacions -dins les quals s'incloïen les dels antics camps de futbol- per un import de 571.924,47 euros.

Sempre segons la versió de l'Ajuntament, les primeres actuacions al recinte esportiu es van fer del 30 d'abril al 15 de maig i van consistir en la retirada de les estructures metàl·liques amb tanques publicitàries a càrrec del Club Deportiu Blanes. A més, l'ens municipal remarca que els diners per portar a terme aquests treballs, un total de 106.911,38 euros repartits en vuit contractes menors, es van treure d'una partida de 571.924,47 euros destinada a l'execució d'inversions per a l'adequació i millora d'espais i equipaments blanencs.

Adjudicació abans de tenir partida

Una explicació que difereix de l'exposada a la denúncia presentada a la Fiscalia, en què es remarca que en el ple extraordinari del 24 d'abril del 2014, el regidor d'ICV-EUiA Joan Salmerón va fer notar que, el matí d'aquell dia, les màquines ja eren als camps de futbol i que, per tant, l'adjudicació s'hauria fet «abans de tenir la partida aprovada».

Tal com consta en l'acta de la sessió del ple d'aquell dia, Salmerón va titllar aquesta actuació de «jutjat de guàrdia» i va assegurar que era «molt greu». «Demanem celeritat, però no tanta com perquè es facin les coses sense l'aprovació del ple», va dir Salmerón en aquell ple del 24 d'abril de 2014. La modificació es va aprovar amb els vots a favor de PSC i el PP i en contra de la resta de partits. Així, segons la denúncia, les màquines ja eren als camps de futbol el 24 d'abril, tot i que l'Ajuntament assegura que els primers treballs no es van fer fins al 30 d'abril.

Respecte a les adjudicacions relacionades amb aquesta obra, el consistori nega que es fessin « a dit» i assegura que se'n van fer vuit de contractes menors a sis contractistes diferents «seguint el procediment legalment establert» i per un import total de 106.911,38 euros.

En aquest sentit, el comunicat municipal especifica que la primera de les adjudicacions dels vuit contractes menors -la de l'enderroc- va ser acordada per junta de govern el 17 d'abril 2014 -vuit dies abans del ple extraordinari- i per un import de 30.847,71 euros, i que es van seguir fent fins «poc abans de la data límit», que era el 14 de juliol.

Finalment, el consistori blanenc afirma que els treballs van «tenir efecte» el 19 de maig del 2014, quan el Club Deportiu Blanes va acabar de retirar les tanques publicitàries. Així, els treballs realitzats al camp de sorra i el de gespa van consistir en: l'enderroc parcial d'una part del tancament perimetral, l'adequació d'accessos i l'eliminació d'alguns desnivells. També s'hi van obrir dos accessos de 10 metres d'amplada cadascun a la zona perimetral que dona al costat del passeig de Catalunya, on hi havia el camp de gespa artificial, i es va enderrocar parcialment la construcció destinada a la venda d'entrades, entre altres actuacions.

Demolició a finals d'any

Tot i això, es van deixar en peu tres edificacions que, actualment, estan en desús i que són les que el consistori té previst començar a enderrocar a finals de novembre o a principis de desembre. Es tracta de: un edifici principal, on s'ubicaven els vestidors i les grades principals; un edifici secundari i una edificació aïllada destinada a oficines del club. Aquesta obra es va posar a licitació el passat 22 d'octubre per un import de 142.504,65 euros (IVA inclòs) i està previst que s'adjudiqui en breu. El termini de duració de l'actuació serà d'un mes.

El camp de futbol dels Pins va ser construït l'any 1947 i durant 67 anys va ser el terreny de joc del Club Deportiu Blanes. El 2010, aquesta propietat va ser una de les que l'Ajuntament va aportar com a garantia de la devolució de tot el capital prestat per l'Institut Català de Finances per a la construcció de la ciutat esportiva. L'octubre passat, amb la dissolució i liquidació definitiva del Consorci Illa de Blanes, el consistori va recuperar aquesta propietat.