Els veïns de Sils continuaran sense poder utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure i cuinar, com a mínim una altra setmana. Així ho va comunicar ahir a la tarda l'Ajuntament a través d'una nota informativa en la qual s'explicava les causes de la contaminació, el possible origen del focus i les solucions que està treballant el consistori per tornar a garantir la potabilitat de l'aigua de la xarxa pública.

La contaminació per excés d'un plaguicida va ser detectada aquest dilluns arran d'unes anàlisis realitzades per l'empresa gestora del subministrament (Sorea) durant un dels controls de qualitat de l'aigua que realitzen periòdicament al municipi. Concretament, es va detectar la presència de Metolaclor en una concentració de 0,196 micrograms per litre (µg/l), una quantitat superior al llindar permès segons la normativa estatal que és de 0,1 µg/l. Per aquest motiu, i seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat, el consistori va emetre un ban municipal per informar de la situació als veïns.

Després de realitzar-se unes noves anàlisis per seguir l'evolució de la qualitat de l'aigua, ahir es van conèixer els resultats. «Tot segueix igual. De moment haurem d'esperar a veure si baixa i fer analítiques cada setmana», va informar ahir l'alcalde Martí Nogué, qui va recordar que la contaminació només afecta al nucli urbà de Sils, ja que les urbanitzacions de Vallcanera i Les Comes tenen xarxa pròpia i la de King Park utilitza pous.

Per donar a conèixer aquestes novetats, el consistori va emetre ahir a la tarda, una nota informativa en la qual especificava que la competència per determinar la qualificació de l'aigua correspon a l'ACA i en què s'apuntava l'entorn on estan ubicats els pous com a possible focus de la contaminació. «No pot assegurar-se fins que obtinguem més informació i que es revisin i s'ampliïn els perímetres de protecció de les captacions d'aigua de Sils», precisava el comunicat.

A més, també s'avançava que l'oficina comarcal d'agricultura i el Servei de Sanitat Vegetal investigaran a totes les activitats agropecuàries que es realitzen a l'entorn de l'Aqüifer.

Possible solució al problema

Mentrestant però, l'Ajuntament ja ha començat a treballar en la recerca de solucions per poder resoldre el problema de potabilitat. Segons la nota informativa, els serveis tècnics municipals ja estan elaborant un projecte per poder instal·lar un filtre de carboni a la xarxa, una actuació que suposaria una inversió d'uns 100.000 euros i una despesa anual de 25.000 euros. Per tal de cobrir aquest cost, el consistori contempla la possibilitat de demanar una subvenció a l'ACA.

Sobre la ubicació d'aquest nou dipòsit d'aproximadament set metres d'alçada, hi ha dues opcions: al costat dels actuals dipòsits situats al terme municipal de Riudarenes o a la zona industrial a prop de les Torras Hostench.

Finalment, l'Ajuntament avançava que s'ha posat en contacte amb la fundació Mas Badia de Tallada de l'Empordà i amb el Departament d'Agricultura per fer unes jornades divulgatives als pagesos sobre l'ús eficient de l'aigua i els fertilitzants com a alternativa als plaguicides.

Acompanyant el ban municipal, dilluns l'Ajuntament va emetre una nota complementària explicant què és el Metolaclor i la possible causa de la contaminació «puntual» de l'aigua. Segons el document, el metolaclor és un plaguicida d'ús habitual com a herbicida selectiu, la presència del qual és indicadora d'una possible contaminació de l'aigua «de captació de tipus agropecuari, que pot ser puntual o difusa», per aplicació de productes fitosanitaris.