ruit de la col·laboració entre Asartbona (Associació dels Bolets i la Natura de Blanes) i dues escoles del municipi, el col·legi públic Joaquim Ruyra i el col·legi concertat Santa Maria, alumnes i docents dels centres esmentats han pogut gaudir i treballar el món dels bolets en el decurs de la setmana passada. Un parell d'exposicions (al voltant de 70 espècies) de bolets frescos instal·lades als mateixos centres han estat l'objectiu de les diferents propostes pedagògiques que professors i experts de l'associació han adequat a les edats dels petits que les han visitat.

La funció dels bolets com regeneradors de prats i boscos, la seva comestibilitat o la seva vessant lúdica han estat alguns dels diferents aspectes sobre els quals els alumnes han realitzat entrevistes, treballs, visites comentades, etc. De tot el que han pogut veure, però, els ha cridat especialment l'atenció unes mini instal·lacions en les quals dins les mateixes safates que contenen bolets hi podies veure elements de les variades i nombroses deixalles que juntament amb arbres, plantes, bolets o animals pots trobar, també i a bastament, quan passeges per un bosc (envasos, vidres, plàstics, llaunes, etc).

Aquests darrers dies, una campanya televisiva que intenta sensibilitzar sobre l'impacte de les tovalloletes humides en el medi marí coincideix amb una tardor plujosa i micològicament esplèndida. Boletaires de tota mena (experts, neòfits, respectuosos, eixelebrats, etc) envaeixen des del mes de setembre els boscos de Catalunya. Massa sovint, amb molt poc o cap respecte pels espais que trepitgen. Serveixen, tanmateix, d'alguna cosa les campanyes adreçades als adults?

Diuen que els aprenentatges que fem durant els primers anys són els millors perquè es recorden i consoliden durant la resta de la vida. No cal desaprofitar, doncs, cap temàtica per posar la llavor del respecte i la sostenibilitat del medi ambient en el bagatge formatiu dels futurs adults. Penso que els bolets poden ser una eina més, si voleu humil i estacional, per avançar en aquest sentit. Així ho entenen i ho treballen les esmentades escoles blanenques. En nom de tots els qui gaudim, estimem i intentem preservar el medi natural, gràcies!