La discoteca St. Trop' de Lloret de Mar comptava la nit del 12 d'agost de 2017 amb nou controladors d'accés que treballaven en la seguretat del local, però no hi havia els dos vigilants de seguretat que establia la normativa d'acord amb l'aforament de l'establiment.

Aquella matinada, uns deu minuts abans de les tres, el jove italià Niccolò Ciatti, de 22 anys, va ser víctima d'una pallissa mortal, el presumpte autor de la qual es troba a la presó pendent de judici. Ahir, l'advocat de la discoteca i representant de la Fecasarm, Joaquim Boadas de Quintana, va entregar al jutjat que porta el cas, el d'instrucció 4 de Blanes, un informe pericial que vol demostrar que la falta d'aquests dos vigilants no va influir en el tràgic desenllaç, és a dir, la mort de la víctima no s'hauria pogut impedir tant si hi haguessin estat els dos vigilants com si no. El local d'oci nocturn exerceix l'acusació particular en el cas.

El fet que la discoteca no comptés amb aquests dos vigilants de seguretat -d'acord amb la normativa, hi hauria d'haver hagut quatre controladors d'accés i dos vigilants- va provocar que l'Ajuntament de Lloret clausurés la discoteca -va poder reobrir uns dies després amb la contractació dels dos vigilants.

Arran de la clausura, Boadas de Quintana ja va manifestar aleshores que el fet que el local hagués doblat el nombre de controladors necessaris «era una clara voluntat» de garantir-hi la seguretat i que la rapidesa amb què es va produir l'agressió no hauria pogut ser avortada per més vigilants que hi hagués.

Un argument que ara referma amb aquest informe pericial, elaborat per Emilio Bolea, pèrit judicial associat a l'Associació de Pèrits Judicials de Catalunya, instructor professional de tàctiques defensives policials i de tècniques de defensa, control i dissenys de seguretat.

A partir de la gravació d'imatges que hi ha de l'agressió al jove i de reconstruir els fets amb públic a la sala, el pèrit estableix que el personal de la discoteca va rebre l'avís de l'incident set segons més tard que es produís i que els tres controladors que s'hi van dirigir van tardar 12 segons.

L'informe pericial destaca que els tres controladors van accedir on s'havia produït l'agressió, a la zona de ball, en fila índia, cosa que indica «que es van trobar amb nombroses persones». I insisteix que, si haguessin estat tres o 20 les persones de seguretat -tant controladors com vigilants- que s'haguessin adreçat al lloc de l'agressió, haurien hagut d'entrar igualment un darrere l'altre.

L'informe també té en compte que la coça mortal al cap del jove va ser «totalment imprevisible i inevitable, així com també va ser impossible de preveure que es podria produir quan el presumpte autor dels fets va entrar al local». Per això, l'escrit del lletrat al jutjat conclou que la mort de Niccolò Ciatti només és atribuïble a l'agressor.