Quan encara falta més d'un mes perquè acabi l'any, el Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) ja ha recollit gairebé 1.200 gossos i gats, la xifra més alta dels últims 15 anys. Un número rècord que els responsables de l'espai preveuen -i temen- que seguirà creixent fins a arribar al voltant dels 1.400 animals abandonats i perduts, dels quals 1.200 seran gossos i uns 200, gats domèstics. I és que, segons el coordinador del centre, Miquel García, amb l'arribada de les festes nadalenques, aquesta problemàtica «s'agreuja». «Hi ha gent que marxa de vacances i com que no saben què fer amb el gos, l'abandonen», va lamentar ahir García, qui va afegir que la situació es repeteix per Setmana Santa quan «s'abandonen els cadells regalats per nadal i que ja s'han fet grans».

532 van ser recuperats pels seus propietaris i 590, lliurats en adopció. Aquesta xifra ja era superior a la de l'any 2016, quan es van recollir 1.035 animals i molt més alta que la del 2015 quan van ingressar al centre menys de 700 exemplars. Fins al 2016, l'any amb més recuperacions havia estat el 2006, amb 989.

Respecte a aquest any, i segons dades del centre selvatà, dels 1.200 animals recollits fins ara, 469 han estat lliurats en adopció i 607 han estat recuperats. A més, segons les dades del CAAS, on més animals s'han recollit fins ara són: Lloret de Mar, amb 160; Blanes, amb 144; Vidreres, amb 143; Maçanet de la Selva, amb 121; o 86 a Caldes de Malavella. «A Lloret i Blanes hi ha més població que en llocs com Vidreres o Sils on sobretot, se segueixen abandonant animals a les urbanitzacions», va destacar García. Per contra, a la localitat de Sant Hilari Sacalm no se n'ha recollit cap, i a Osor només 1.

«La gent segueix en la mateixa línia i ja no sabem què més fer», va lamentar el coordinador del CAAS, qui va criticar que molts dels gossos «ni tan sols van xipats» tot i ser un servei gratuït. De fet, García va remarcar que dimecres es van recollir sis gossos i tots estaven sense identificar.

Molts cadells en urbanitzacions

Molts dels animals recollits pel centre comarcal són cadells, la majoria dels quals són trobats en caixes, al costat de contenidors i en urbanitzacions. A principis de mes es van trobar cinc cadells al carrer Onyar de Riudellots i, des de llavors, els responsables del CAAS han recollit cadells dia sí, dia també. El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva va ser assumit pel Consell Comarcal de la Selva l'any 1989, i va començar a ser operatiu l'any 1990.