Sis dels empresonats en l'operatiu de la Guàrdia Civil desplegat a principis d'octubre contra un clan suposadament dedicat al tràfic de marihuana a escala internacional surten en llibertat sota fiança.

L'Audiència de Girona ha estimat parcialment els recursos de la defensa contra la resolució del jutjat de Santa Coloma de Farners, que el 19 d'octubre va enviar a presó tretze dels detinguts per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i defraudació de fluid elèctric.

Les interlocutòries argumenten que els sospitosos tenen arrelament al país i que, en aquest punt de la investigació, és "prematur" considerar que formaven una organització criminal.

La Guàrdia Civil va desplegar un macrooperatiu el 17 d'octubre per desarticular un clan familiar que, suposadament, es dedicava a exportar marihuana a Europa. Els investigadors situaven l'epicentre de la presumpta xarxa de narcotraficants a la comarca de la Selva i van ser escorcolls a Maçanet de la Selva, Cassà de la Selva i Lloret de Mar, tot i que també hi va haver registres a Girona.

La primera fase de l'operatiu es va saldar amb divuit detinguts que van passar a disposició del jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners. El jutjat va ordenar l'ingrés a presó de tretze dels sospitosos. Les defenses van interposar recurs a la resolució del jutjat.

Ara, l'Audiència de Girona ha estimat parcialment les peticions dels advocats Sergio Noguero i Carles Monguilod, que porten la defensa de sis dels detinguts. El tribunal argumenta que els sospitosos tenen "arrelament suficient" al país. Per això, resol imposar-los el pagament de fiances d'entre 10.000 i 15.000 euros per neutralitzar el risc de fugida. A més, hauran de comparèixer periòdicament al jutjat.

El tribunal exposa que hi ha indicis de la comissió de delictes de tràfic de drogues o tinença il·lícita d'armes però també conclou que, en aquest punt de la investigació, és "prematur" determinar que els arrestat formen part d'una organització criminal. "No pot deduir-se de les seves relacions familiars i del fet que es dediquin a l'activitat del cultiu de marihuana", argumenta l'Audiència.

Fonts de la defensa han detallat que la vista per resoldre els recursos a l'empresonament dels altres detinguts es farà dilluns vinent.

Segons va informar la Guàrdia Civil, la primera fase de l'operació contra el clan Fajardo batejada amb el nom de 'Vassus-Monres' es va saldar amb el comís de 2.600 plantes i 65 kg de cabdells de marihuana, 45.000 euros en efectiu i 9 armes (tres pistoles, un revòlver, un rifle, una escopeta i tres carabines). Durant la intervenció, on van participar 370 agents, també es van intervenir 22 vehicles (alguns d'alta gamma), munició, una catana, matxets i navalles de grans dimensions, a més de 15 telèfons mòbils d'última generació i diverses joies i rellotges d'alt valor.