La companyia d'aigües Rec Madral preveu querellar-se contra diverses persones i entitats que han «promogut, recomanat i realitzat» la querella en la qual s'acusa l'empresa Rec Madral i l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, d'haver comès presumptes irregularitats en la gestió i subministrament de l'aigua al municipi.

Rec Madral ho va fer públic ahir, després que el seu representant, Carles Mallart, declarés al Jutjat número 4 de Santa Coloma de Farners com a investigat per haver comès presumptes delictes de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa o de tràfic d'influències, entre altres.

Concretament, preveu querellar-se contra: tots els signats de querella presentada per l'Associació de defensa de les persones consumidores de la Selva; dues persones de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que estan en actiu i un excap de Concessisons Hidràuliques; la comissió de preus de Catalunya; el secretari de l'Ajuntament de Vidreres, de qui la companyia assegura que ha estat «cooperador necessari» d'aquesta querella; i l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu.

En relació amb aquest últim, Mallart, va explicar que el 2014, quan Vidreres va haver de comprar aigua a l'Ajuntament de Caldes per dèficit d'abastament, el consistori caldenc va «multiplicar el preu de l'aigua per dos», motiu pel qual les factures «no estan pagades» i van presentar un recurs contra el consistori dirigit per Balliu.

Acompanyat per la seva advocada, Cristina Corretger, el representant de Rec Madral i Riera de Cabanyes va negar totes les acusacions fetes pels querellants, com treure aigua de diferents pous «sense autorització» o cobrar el cànon de l'aigua a l'usuari «sense ingressar-lo després a l'ACA».

Sobre els pous de Llagostera, Mallart va criticar que l'any 1983 van demanar la concessió d'extracció d'aigua a l'ACA, que porten «17 anys intentant legalitzar-los» i que l'ACA els diu que «han de subministrar aigua durant la tramitació d'aquest expedient». També va especificar que a Vidreres s'extreu aigua de dos pous amb autorització de l'ACA.

En relació amb aquest ens, Rec Madral va reconèixer tenir-hi un deute des de l'any 2012, però també va recordar que l'ACA va denunciar l'empresa per malversació, apropiació indeguda i alçament de béns i que el Jutjat d'Instrucció 1 va arxivar la causa i l'Audiència de Girona en va confirmar l'arxivament. En la seva declaració, Mallart va fer constar que les urbanitzacions on les companyies presten servei, deuen de 3 a 6 milions d'euros en factures impagades.

Finalment, el portaveu de les companyies querellades va negar haver rebut «cap tracte de favor» per part de l'Ajuntament de Vidreres, amb el qual va recalcar que en «en 31 anys mai hem tingut un litigi». Sobre el seu alcalde, Jordi Camps, Mallart va assegurar que «no coneixia res» la mercantil Technologic Camps Solutions SL -propietat de Camps i ja liquidada-, amb qui compartien domicili social a Madrid amb «més de 1.500 empreses més». A més, la companyia també va negar tenir «interessos» fiscals a Holanda, tal com afirmen els denunciants a la querella.

Les declaracions de Jordi Camps

Per la seva part, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, també va negar totes les suposades «irregularitats» de les quals se l'acusa en la querella. Acompanyat del seu advocat, Carles Monguilod, Camps va iniciar la seva declaració assenyalant que quan va entrar a l'Ajuntament com a alcalde el 2011 es va iniciar la revisió de la situació de l'aigua amb «intenció de municipalitzar-la» i que aquest procés segueix endavant. A més, va indicar que, per fer-ho, es va crear la comissió de l'aigua, formada, entre altres, per «persones que han presentat la querella».

Camps també va negar haver donat «cap tracte de favor» a les companyies Rec Madral i Riera de Cabanyes i va assegurar que prova d'això són les demandes que les mercantils han interposat contra els acords de l'Ajuntament, i a la inversa.

Durant la seva declaració al jutjat de Santa Coloma, l'alcalde vidrerenc va afirmar que les companyies han anat pagant la compra d'aigua a «excepció de les factures que estan en litigi». Així mateix, Camps va tornar a negar que la seva societat tingués «cap tipus de relació» amb les companyies querellades.

Concentració veïnal

A l'entrada dels jutjats, una trentena de veïns d'urbanitzacions de Vidreres afectats per problemes en el subministrament de l'aigua es van concentrar amb pancartes en què instaven l'empresa a deixar de cobrar el cànon del transvasament -per una obra de connexió feta l'any 1998- i a donar compliment a la sentència del Tribunal Superior que anul·lava que continuessin fent pagar els veïns per aquesta obra.

L'associació es va personar com a acusació popular de la mà de l'advocada Montserrat Vinyets. Fonts de la defensa van lamentar que ni Mallart ni Camps van respondre a les preguntes de l'acusació popular i només van contestar a la jutgessa i als advocats de la defensa. Van criticar, sobretot, que un càrrec públic com és l'alcalde no hagi volgut donar explicacions a l'associació que aplega veïns del municipi que capitaneja.

Després de les declaracions d'ahir, l'acusació popular preveu demanar noves diligències per esclarir la responsabilitat dels implicats en la gestió de l'aigua. En paral·lel, també estan valorant la possibilitat de demanar l'administració judicial de les empreses per apartar-los, de forma cautelar, del capdavant del subministrament de ­l'aigua.