20 de gener de 2019
20.01.2019
Diari de Girona

Jordi Ribas, el pare pelegrí de 2019

Més de mil persones desafien la pluja i la fred i ja caminen des de Tossa en direcció a Santa Coloma de Farners

20.01.2019 | 11:10
Jordi Ribas, el pare pelegrí de 2019

El Pare Pelegrí d'aquest any és Jordi Ribas i Ortiz, conegut com en "Piu". De 47 anys d'edat, casat i electricista de professió, feia 31 anys que estava apuntat a la llista per ser l'encarregat de representar els vilatans de Tossa en la tradicional peregrinació que va de Tossa fins a Santa Coloma de Farners.

Paraigües, capelines i impermeables de tots colors s'han convertit enguany en protagonistes d'una jornada festiva en la qual, ni la pluja ni les baixes temperatures, han fet minvar la determinació de més de mil idels -76 dels quals descalços- a l'hora d'acompanyar el pelegrí d'enguany , en la renovació i compliment del Vot perpetu del poble fet a sant Sebastià fa més de 600 anys, en agraïment per haver alliberat el poble de la malaltia de la pesta.

Després de la presentació del Pelegrí ha tingut lloc la celebració de l'eucaristia i, en acabat, ha començat la processó per traslladar la imatge de sant Sebastià fins a la capella dels Socors de Tossa, des d'on les autoritats han entregat al Pelegrí el salconduit –en què l´Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que facilitin el pelegrinatge– i el durillo per pagar, de manera simbòlica, els oficis a Santa Coloma de Farners.

Esmorzar a Terra Negra

La majoria de fidels que acompanyarien al Pare Pelegrí en el seu recorregut fins a Santa Coloma l'esperaven a l'emblemàtic punt de Terra Negra, esmorzant i agafant forces per tenir un bon camí. Cap a les onze del matí, Jordi Ribas i els seus acompanyants han començat a arribar.

Ei! Ep, ja hi sou tots?

Dalt d'una roca, el Pelegrí ha pronunciat tres vegades l'esperat: "Ei! Ep, ja hi sou tots?", i la multitud ha respost a l'uníson que "sí!". Després s'han resat tres senyals de la creu, en direcció al mar, tres parenostres i tres avemaries (un per sant Sebastià, un per sant Vicenç i un per l'Àngel de la Guarda perquè els donés bon camí).

El recompte

Acabades les pregàries, el Pelegrí i els seus fidels han enfilat cap al Molí de la Selva on s'ha entregat als fidels l'acreditació del Vot del Poble i, a través d'un pas sobre la riera, s'ha fet el recompte dels assistents. En total, 1067 persones acompanyaven al pare Pelegrí, concretament 536 dones calçades, 455 homes calçats, 42 dones descalces i 34 homes descalços.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook