El metge de capçalera de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva Eduardo Mill ha creat un model matemàtic molt simple que mesura el percentatge de greix que constitueix el pes dels pacients, segons ha informat la institució, que gestiona els hospitals de Blanes i Calella.

Existeixen moltes fórmules amb aquest mateix objectiu, però la complexitat de les equacions o la necessitat d'utilitzar múltiples dades antropomòrfiques per obtenir els resultats fa molt difícil que es puguin aplicar en una consulta d'atenció primària, on imperen el temps i l'agilitat a l'hora de les visites.

Amb aquesta fórmula només es necessita saber el pes, la talla i el perímetre abdominal per obtenir els resultats en poc temps, unes dades que es poden aconseguir en una consulta d'atenció primària amb facilitat.

La Corporació alerta que el percentatge de greix i la seva distribució al cos té una incidència directa en malalties cardiovasculars, càncer o mortalitat i, per això, és important tenir una visió global de les característiques corporals de cada pacient i fer-ne un seguiment.

El model matemàtic, que s'ha denominat Fórmula Palafolls perquè l'inventor la va crear en un dispensari del municipi de Palafolls, s'ha provat amb una mostra de 994 pacients i uns resultats que ressalten l'absència de diferències significatives entre aquest model i el tradicional. L’estudi s’ha publicat a la revista Semergen.