El que va ser rector del municipi de Vilobí d'Onyar (Selva) en la dècada dels 60, 70 i 80 va abusar sexualment de diversos menors durant més de trenta anys, segons han relatat ara algunes de les víctimes al diari Ara. El diari, que durant un any ha investigat aquests casos, assegura que es van posar en coneixement del Bisbat de Girona, encara que «ningú va fer res».

El capellà, conegut com Mossèn Tomàs, va arribar al poble l'any 1967 procedent de l'Escala (Alt Empordà) i aquell mateix any van començar a produir-se els abusos a menors amb els quals estava en contacte. El capellà, vinculat durant 30 anys a un col·legi de l'Opus, va muntar un casal d'estiu, va construir un gimnàs al costat de l'església i va permetre que els joves juguessin al futbolí que tenia a la casa rectoral, de manera que cada dia estava a prop de nens.

Testimonis

Joan, Josep, Narcís, Xavier, Albert, Martí o Àngel són els noms d'alguns dels menors que van patir durant aquests anys els tocaments del mossèn, que abusava «dels més indefensos», segons expliquen anys després. Alguns no van atrevir-se a explicar-ho a casa i la majoria dels que sí que ho van fer van sentir-se «incompresos» per les seves famílies religioses, que tenien en gran estima el mossèn.

Al poble tothom en parlava i és que, des de l'Escala, ja havien rebut algun avís. Diferents escolanets d'aquesta localitat parlaven de situacions límit, però de cap abús explícit. Desenes de veïns de Vilobí van viure situacions incòmodes amb el mossèn i, finalment, les autoritats municipals van visitar el Bisbat de Girona.

Recorden que als anys 70 el llavors alcalde de Vilobí, Josep Maria Vidal, va posar en coneixement del Bisbat de Girona l'actitud del sacerdot, i que ja als 80 una família de la localitat va demanar també, sense èxit, que mossèn Tomàs fos apartat del poble.

Després de la queixa de la família, l'alcalde de l'època, Ramon Rovira, va reiterar la queixa al Bisbat, que es va comprometre a solucionar el problema. No obstant això, el capellà va continuar en el poble gairebé vint anys més. No va ser fins a 1999 quan el mossèn, que ara té 91 anys, es va retirar a una casa de descans a Arbúcies, a pocs quilòmetres de Vilobí.

Primer admet i després nega

El diari Ara ha aconseguit posar-se en contacte amb mossèn Tomàs, que en un primer moment va admetre els abusos i va demanar perdó a les víctimes, encara que en una segona conversa va negar els fets.

Després que avui es donessin a conèixer els fets a través del diari Ara, el Bisbat de Girona ha explicat que demà hi ha prevista una reunió en la qual es decidirà si es prenen accions i si s'investiga el mossèn.