Un grup de representants de la Fundació Aspronis de Blanes, es va concentrar ahir davant de l'Ajuntament per denunciar les retallades aplicades per la Generalitat i el govern espanyol en matèria social i la «greu situació» en la qual es troben les entitats dedicades a l'atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual i física, paràlisi cerebral/pluridiscapacitat, amb problemes de salut mental i a l'atenció precoç.

Els membres d'Aspronis es van col·locar davant la casa de la vila, on van desplegar una pancarta amb el lema «Els nostres drets no es retallen» i van aixecar diverses pancartes amb consignes com: «10 anys congelats» o «Salvem els CETs». A la porta de l'edifici els va rebre l'alcalde de Blanes, Mario Ros, acompanyat d'altres edils municipals, que va recollir un document entregat pel director general de la fundació, Francesc Durà, acompanyat d'un grup de persones ateses i treballadors.

En el manifest, llegit per un dels treballadors, es demana que finalitzi la congelació i les retallades els mòduls assistencials amb què la Generalitat finança els serveis des del 2009 i que «compromet seriosament l'atenció dels col·lectius». Una altra de les solucions que reclama la Fundació Aspronis és que es posi solució a la greu situació en què deixa els Centres Especials de Treball (CET) l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 900 euros. Una modificació que ha d'assumir sense cap tipus de mesura de finançament ni des de la Generalitat ni des de l'estat espanyol.

Segons la Fundació Aspronis, els CET d'iniciativa social tenen moltes dificultats després de les retallades aplicades per l'administració que han provocat «un debilitament continuat de la situació financera de les entitats», juntament amb altres problemes no resolts lligats al model. L'increment del Salari Mínim Interprofessional, segons l'entitat, posa en risc el manteniment de 9.000 llocs de treball de persones amb especials dificultats a Catalunya.

Al CET de la fundació blanenca hi treballen 110 persones amb discapacitat intel·lectual, 10 persones amb discapacitat física i 60 professionals especialitzats, en tasques de manipulats, envasats, jardineria, senyalització viària i mobiliari urbà, entre d'altres.

Per la seva banda, l'alcalde de Blanes va avançar als membres d'Aspronis que farà arribar a la resta de regidors i regidores del consistori blanenc una proposta d'acord per fer encara més explícit el suport municipal. La moció es vol presentar en el ple municipal ordinari d'aquest mes de febrer. Aspronis va fer la mateixa acció a Malgrat de Mar i Palafolls, i després de Blanes està previst que es concentrin a Lloret de Mar.