13 de febrer de 2019
13.02.2019
Diari de Girona

La imatge permet diagnosticar el tipus de càlcul de ronyó, segons un estudi

El treball, d'un uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, serà presentat en dos congressos internacionals

13.02.2019 | 16:35
La imatge permet diagnosticar el tipus de càlcul de ronyó, segons un estudi

Un uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha demostrat en un estudi pioner que a través de la imatge que es veu en una endoscòpia es pot diagnosticar el tipus de pedra o càlcul al ronyó. La tesi doctoral del doctor Xavier Arnau Sabaté, uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, demostra que existeix una relació directa entre la tipologia de lesió que s'observa via endoscòpica a la papil·la renal del pacient i el tipus de pedra al ronyó o litiasi que aquest desenvolupa i la bioquímica d'orina de 24 hores que presenta el malalt.

De pedres al ronyó n'existeixen de diferents tipus i també hi ha diferents causes que provoquen aquests càlculs. Fins al moment, la comunitat científica havia demostrat que la litiasi renal es podia desenvolupar a partir de dues tipologies de lesions diferents, d'una banda la placa de Randall i de l'altra, la calcificació intratubular. Però, mai fins ara, s'havia demostrat que aquestes lesions corresponien a la imatge endoscòpica observada durant la cirurgia.

Aquest estudi pioner ha merescut la qualificació de Cum Laude i serà presentat als dos congressos mundials més importants d'urologia.

El treball del doctor Sabaté, que li ha comportat quatre anys d'estudi, permet tenir un coneixement més profund de la malaltia i un cop coneguda la lesió que causa la litiasi, el pacient pot iniciar un tractament mèdic preventiu que evitaria recaigudes i procediments quirúrgics més invasius.

En els últims anys, i gràcies als avenços tecnològics, la litiasi renal s'ha tractat amb un tipus de cirurgia mínimament invasiva (Retrograde Intrarenal Surgery) que permet accedir a través de la via urinària a l'interior del ronyó sense la necessitat de fer cap incisió a la pell. Aquesta tècnica permet obtenir imatges de gran precisió de l'interior de l'òrgan i per tant veure si hi ha qualsevol alteració.

El treball ha permès fer un important avenç en el coneixement d'aquesta patologia causada per la presència de càlculs a l'interior del ronyó o de les vies urinàries, que té una alta incidència entre la població. Es calcula que la pateixen entre el 5% i el 15% de la població general i el 50% d'aquests afectats reincidiran en els primers anys, mentre que el 70% ho faran en els primers deu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook