La 49a edició del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava se celebrarà de dimarts 23 de juliol a dissabte 27 i els espectacles tindran 18 minuts de duració, un minut menys que en les edicions anteriors. Així ho va donar a conèixer ahir l'Ajuntament de Blanes a través d'un comunicat en el qual va avançar que l'horari dels llançaments seguirà sent a dos quarts d'onze de la nit.

La inclusió d'un dissabte dins la programació del Concurs de Focs d'Artifici evitarà que es repeteixi la polèmica sorgida l'any passat a causa de les dates escollides inicialment i que no incloïen el cap de setmana. Aquest fet va provocar les queixes d'alguns veïns i comerciants, els quals van criticar els perjudicis que això provocaria, com una «pèrdua d'ingressos» o que gent de fora que treballa entre setmana es perdés el certamen.

Finalment, el consistori va rectificar les dates per incloure un cap de setmana sencer i augmentar el concurs un dia més, el cost del qual -19.000 euros- va pagar el Gremi de Firaires de Catalunya.

Respecte a la programació d'enguany, el consistori va informar que les bases ja es poden consultar en català, castellà i anglès, i s'hi inclouen tots els paràmetres que han de tenir en compte les empreses pirotècniques que hi vulguin participar. La data límit serà fins a finals de mes. Entre tots els candidats, els membres de la Comissió de Focs s'encarregaran de fer el triatge i s'escolliran cinc empreses que rebran un import màxim de 19.000 euros cadascuna per a la realització de l'espectacle.

Amb relació als premis, el primer serà de 6.000 euros i el segon, de 2.000 euros. A més, la pirotècnica que es classifiqui al primer lloc serà convidada a participar al concurs de Blanes del 2020. També tindrà l'opció de fer el castell de focs de les festes de Santa Cristina, a Lloret de Mar, del 26 de juliol de 2020 per un import mínim de 15.000 euros arran del conveni de col·laboració entre els ajuntaments d'aquestes dues localitats selvatanes.

La guanyadora del 2018, i per tercera edició consecutiva, va ser la Pirotècnia Hermanos Ferrández, motiu pel qual, si es presenta al concurs d'enguany, serà escollida automàticament.