La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha creat una unitat d'Atenció Subaguda a l'Hospital Comarcal Sant Jaume de Calellaper atendre pacients amb malalties cròniques de la Selva Marítima i l'Alt Maresme. Segons ha informat la Corporació, l'objectiu és «ajustar l'oferta assistencial a les necessitats dels pacients amb malalties cròniques diagnosticades i minimitzar així el pas d'aquests usuaris per urgències o d'altres dispositius».

El nou dispositiu és un recurs sociosanitari que atén persones amb una malaltia crònica que ja han estat diagnosticades, però que pateixen descompensacions cròniques i necessiten ingressos de curta durada fins a recuperar-se de nou. La unitat d'Atenció Subaguda ha entrat en funcionament a principi del 2019 i preveu atendre uns 300 pacients l'any.

La unitat, que depèn de la direcció d'Atenció Sociosanitària, compta amb entre vuit i deu llits segons l'època de l'any i els usuaris hi poden ingressar directament des de les urgències del centre o bé des del seu domicili, si són derivats pel seu metge de família.

La voluntat del centre és minimitzar així el pas dels pacients per urgències, especialment en les èpoques de més pressió assistencial, com l'hivern, quan es produeixxen un nombre més gran de descompensacions.

Una de les principals característiques del nou dispositiu és que l'estada dels pacients crònics és curta i no supera els dotze dies, i necessiten una atenció hospitalària de complexitat mitjana per recuperar-se. Per gestionar la nova unitat, la Corporació ha incorporat un geriatre, una infermera i una auxiliar d'infermeria, a més de redistribuir les tasques d'altres professionals.

Amb la posada en marxa d'aquest recurs, es cobreix l'àrea de la Selva Marítima i l'Alt Maresme. Fins ara, a les comarques gironines els llits de subaguts es concentraven al Gironès, la Garrotxa i l'Alt Maresme. Amb aquesta actuació finançada pel CatSalut d'acord amb el Pla Estratègic de la Regió Sanitària de Girona i les indicacions del Pla director sociosanitari del Departament de Salut, es dota la Selva Marítima i l'Alt Maresme d'aquest recurs.