Sortir a passejar pel bosc i topar constantment amb muntanyes de residus abocats il·legalment com recipients de plàstic, runa, vidres trencats, llibres, aparells electrònics o peces metàl·liques. Aquesta és la situació que es trobava dia rere dia l'Antonio Ruiz, un veí de Maçanet de la Selva a l'entorn de la urbanització de Residencial park.

Fart d'aquesta situació, Ruiz va decidir fa una setmana començar a recollir individualment tots els residus que trobava escampats pel bosc. «Em vaig adonar que tothom es queixava de la situació però ningú feia res per canviar-la», explica aquest jove maçanetenc, que, equipat amb uns bons guants, va aconseguir omplir diverses bosses de brossa.

Tot i això, la feina per fer encara era molta. «Sol no podria acabar mai, per això vaig fer una crida a través de les xarxes socials per si algú més volia col·laborar», detalla Ruiz. La seva proposta va tenir èxit, ja que una desena de persones van contestar i, de moment, ja han quedat demà, a dos quarts d'onze del matí, per fer una primera recollida. «Començarem a la zona de residencial Park i, si va bé, continuarem a altres llocs del municipi», relata l'impulsor de la recollida.

Sota el nom de «Neteja del medi ambient», aquesta iniciativa vol anar més enllà de treure la brossa dels boscos selvatans. «Volem conscienciar la gent amb accions. Fer-los entendre la necessitat de no embrutar els boscos i lluitar contra el canvi climàtic», explica Ruiz, qui recalca que, a més, s'ha de tenir en compte que un vidre trencat o un objecte de metall pot arribar a provocar un incendi. Després de la recollida, aquests voluntaris separaran els residus per tal de reciclar-los i, en cas de ser necessari, traslladar-los a la deixalleria. «No volem treure'n cap benefici, només evitar l'incivisme i tenir els boscos nets», afegeix.

Els abocaments il·legals en zones forestals són un dels grans problemes d'aquest i altres municipis selvatans com Fogars de la Selva, Lloret de Mar, Blanes o Vidreres. A Maçanet, a més, algunes persones aprofitaven els contenidors de grans dimensions de les urbanitzacions de Montbarbat i Mas Altaba per llençar-hi materials contaminants o rodes de camions i tractors, entre altres.

Una situació que ha portat l'Ajuntament a blindar els contenidors amb tanques i a posar càmeres lectores de matrícules per tal de sancionar els infractors amb multes de fins a 1.500 euros. A més, per tal d'evitar aquestes conductes, el consistori insisteix que disposa d'un servei gratuït de recollida de residus voluminosos i que premien els veïns que utilitzen la deixalleria municipal.