04 de abril de 2019
04.04.2019
Diari de Girona

Agricultura lluitarà contra l'eruga peluda a la comarca amb tractaments aeris

Es fumigaran 2.000 hectàrees durant el maig per combatre aquesta espècie defoliadora

04.04.2019 | 01:32
L'eruga peluda afecta alzinars i suredes.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació aplicarà tractaments fitosanitaris a la comarca selvatana per minimitzar l'afectació als boscos d'alzines de l'eruga peluda del suro ( Lymantria dispar). Aquest insecte és el segon defoliador més important de les masses forestals a Catalunya després de la processionària del pi, i causa importants danys especialment a l'alzina surera ( Querqus suber) i l'alzina ( Q.ilex), amb defoliacions parcials o completes segons la intensitat de la plaga. Els tractaments seran aeris i s'aplicaran durant el mes de maig sobre 2.000 hectàrees de municipis selvatans.

L'any passat es van detectar fortes defoliacions produïdes per aquesta eruga en molts boscos catalans. Les afectacions més importants van ser a la comarca de la Selva, on pràcticament 1.000 hectàrees van resultar defoliades al 100%. També es van instal·lar trampes de feromones per a la captura de papallones per poder fer un monitoratge de la plaga. Es preveu que hi hagi una nova explosió de la plaga durant la primavera.

Aquest insecte es troba en equilibri de manera natural als boscos, però cíclicament es constitueix en plaga i pot produir intenses defoliacions que es poden mantenir durant diversos anys (entre 3 i 5). Aquesta periodicitat cíclica en la seva dinàmica poblacional ha quedat constatada a escala europea. Les causes d'aquesta fluctuació tenen relació amb el comportament del complex de depredadors i paràsits associats, amb el tipus i la qualitat de l'alimentació i amb altres factors ambientals.

Catalunya no és l'única comunitat autònoma que l'està combatent. Els serveis de sanitat forestal d'Andalusia i les Illes Balears també n'estan fent seguiment i s'inclouran tractaments aeris de control.

El producte fitosanitari que s'utilitzarà durant el maig en el territori selvatà és biològic, compatible amb l'agricultura ecològica i no està classificat com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.

Respecte als criteris per a la selecció de les zones a tractar, un cop planificada la campanya, es prioritzen les zones tenint en compte diferents paràmetres com ara el grau d'afectació de l'any anterior, la reiteració de les afectacions, la sensibilitat de les masses forestals, o l'impacte paisatgístic, entre d'altres. Abans d'aplicar els tractaments, es manté una estreta informació amb les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiple; amb apicultors i titulars d'explotacions ramaderes ecològiques, i s'informa els ajuntaments abans de començar les aplicacions.

Els danys de l'eruga poden dificultar les tasques de pela del suro i fins i tot impedir-la a banda d'alterar els processos fisiològics de l'arbre, com ara pèrdua de fructificació i la formació d'un menor gruix llenyós i suberós. Si els atacs es repeteixen, s'arriba a la destrucció total de la massa foliar, l'arbre es debilitat i queda exposat a altres atacs d'insectes i fongs.

A Catalunya, la producció és d'unes 8.500 tones a l'any i té un valor de més de 5 milions d'euros anuals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook