Arbúcies desenvoluparà el centre més gran de la comarca dedicat a la divulgació del vescomtat de Cabrera, entre el 2019 i el 2021. Així ho ha donat a conèixer aquesta setmana l'Ajuntament, el qual especifica que el cost del projecte serà de 922.000 euros, que se sufragaran a través d'aportacions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), la Generalitat i l'Ajuntament.

«Volem que sigui el gran equipament cultural de la Selva Interior», va valorar ahir l'alcalde, Pere Garriga (Entesa). A part d'Arbúcies, s'habilitaran centres a Hostalric, Blanes, al castell de Montsoriu i petits espais als altres municipis selvatans inclosos en el projecte turístico-cultural Vescomtat de Cabrera: Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Lloret de Mar, Maçanet, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.

En nou centre s'ubicarà al costat del Museu Etnològic del Montseny, conegut com La Gabella. Segons va detallar Garriga, per a la seva construcció, primer s'hauran d'enderrocar els dos edificis que hi ha ara en aquest espai adjacent: Can Petit Rutllat i Can Ferragut. A més, també caldrà fer una remodelació de tres sales de la planta baixa del Museu Etnològic per ampliar l'espai dedicat a sales d'exposició temporal i a l'àmbit de la societat medieval i a la presentació del fons arqueològic de Montsoriu.

«La idea és que els dos centres comparteixin la mateixa entrada i que sigui el visitant qui, pel mateix preu, decideixi fer un o tots dos recorreguts», va remarcar el batlle, qui va recordar que, actualment, La Gabella rep entre 18.000 i 22.000 visitants anualment.

Respecte el nou edifici, disposarà de tres plantes d'aproximadament 750 metres quadrats. A la planta baixa s'hi farà: una nova recepció de visitants, un nou bloc de serveis, i una sala polivalent amb capacitat per a 70 persones, on es projectarà un audiovisual en 3D centrat en el vescomtat de Cabrera i en el castell de Montsoriu. «Volem que aquesta sala sigui el gran atractiu del centre», va remarcar Garriga.

La primera planta es destinarà íntegrament a ubicar el conjunt de serveis vinculats amb la documentació que actualment gestiona el museu, els serveis tècnics, les sales de reunions i la consulta.

«El que volem és que la gent que visiti el castell de Montsoriu vingui a Arbúcies a interpretar i conèixer més a fons tot el que ha vist allà», va assenyalar el batlle arbucienc, qui va recordar que aquesta construcció pertany als termes municipals de Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies.