La secció tercera de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs contra la modificació puntual del POUM de Tossa de Mar (Selva) que permet la construcció d'un hotel. Una tramitació que va fer l'ajuntament del municipi i que va aprovar de forma definitiva el Departament de Territori i Sostenibilitat amb una resolució el 24 de gener del 2019. El recurs contenciós l'ha presentat l'Entitat de Conservació d'aquesta urbanització amb l'objectiu d'"impugnar l'expedient, combatre la requalificació de terrenys i la instal·lació d'un nou hotel".

En un comunicat, l'Entitat de Conservació de la urbanització de Santa Maria de Llorell (adherida a la plataforma ecologista SOS Costa Brava) alerta que la modificació puntual del POUM de Tossa de Mar) que ha tramitat el consistori inclou un "immens volum edificable nou" per a un hotel de 3.725 m2 de sostre i 90 habitacions.

La zona on es vol construir, té pendents superiors al 20%, un fet que comportaria un "gran impacte visual i paisatgístic" que faria impossible al seu entendre la integració en l'entorn. També apunten l'existència de riscos geològics perquè ja hi ha un desnivell de fins a 9 metres en els propis terrenys on es vol edificar l'hotel.

D'altra banda, denuncien que també es triplicaria el volum d'edificabilitat actual als terrenys, passant dels 1.200 de sostre actual als 3.925 m2 projectats. I afegeixen que també es preveu la requalificació de terrenys ocupats fins ara per pistes esportives a l'aire lliure (tres pistes de tenis amb piscina), l'Oficina de la urbanització i una edificació destinada a supermercat i restaurant. Tot això estava abans qualificat com a zona d'equipaments esportius, Clau 12, amb 5.406 m2 de superfície. Amb la modificació, se suprimeix aquesta zona esportiva i passa a ser una zona d'ús hoteler amb 3.925 m2. Aquest nou espai es repartiria de la següent manera: 3.723 m2 de sostre per a l'hotel i 200 m2 per a zona de serveis i oficines.

L'objectiu del recurs contenciós és "impugnar l'expedient, combatre la requalificació de terrenys i la instal·lació de l'hotel".

Incompliment de la moratòria de la Generalitat

L'entitat també ha denunciat que l'Ajuntament de Tossa de Mar ha incomplert la moratòria urbanística decretada per la Generalitat que inclouria el sector de Santa Maria de Llorell. Afirmen que la Junta de Govern Local i els serveis municipals han comès un seguit d'"irregularitats greus".

D'una banda, que la Junta de Govern Local va aprovar un acord de cessions urbanístiques que afecten la finca el 2 de maig d'aquest any, permetent "donar compliment anticipat a obligacions urbanístiques" d'aquest àmbit. Ja abans, el secretari municipal va emetre un informe el 12 d'abril en relació a l'oferiment de cessions anticipades i els Serveis Tècnics Municipals es van pronunciar sis dies més tard sobre l'ocupació directa i sobre els aprofitaments urbanístics corresponents a les cessions anticipades.

Des de l'associació denuncien que l'acord de la Junta de Govern és un acte "d'execució i desenvolupament del plantejament del tot irregular i contrari a la moratòria urbanística". I acusen l'Ajuntament de voler "impedir i dificultar la possibilitat de modificar i revistar el contingut des del Pla Director urbanístic de sòls no sostenibles del litoral gironí".

També hi veuen una voluntat de "legalitzar una situació anòmala" com és l'ocupació amb oficines i comercials de forma irregular en uns terrenys qualificats abans com a zona verda i que acaben de ser requalificats amb el planejament aprovat.

L'entitat assegura que el consistori sap que hi ha una sentència que ordenava el tancament de l'activitat d'oficines i comercial que eren irregulars i que amb tot això també es pretén "burlar" el seu contingut. I alerten que hi ha un conflicte de propietat sobre els terrenys cedits, que el consistori també n'és coneixedor. "És incomprensible acceptar una cessió de sòl anticipada d'uns terrenys a càrrec d'una persona a la que se li discuteix la condició de titular i propietària", diuen al comunitat.

Per tot plegat, exigeixen al consistori que anul·lin la tramitació feta fins ara pel conjunt "d'irregularitats greus" que han detectat.