El municipi de Blanes allarga i dobla la programació del festival de documentals Docus a la Fresca, organitzat per l'Associació Cultural La Focal i el suport de l'Ajuntament. Enguany, l'esdeveniment cinematogràfic començarà el divendres 13 de setembre i acabarà el 25 d'octubre.

Coincidint amb el 10è aniversari, la projecció de documentals a l'aire lliure manté la seva essència de peces de cinema crític i compromès amb les temàtiques d'actualitat. Així, els organitzadors oferiran vuit sessions en lloc de les quatre o cinc que s'havien fet en altres edicions. D'altra banda, també s'ha canviat la durada i serà entre els mesos de setembre i octubre, quan originàriament s'havien projectat els divendres d'agost.

El seu objectiu, expliquen els organitzadors, és la divulgació, difusió i projecció de material audiovisual de procedència molt diversa, sempre amb un afany didàctic i gratuït.

En haver dissenyat una programació més extensa, amb vuit nits de projeccions, es recuperaran treballs que ja s'havien visionat i que tenen un interès local inqüestionable a més de ser realitzats per cineastes blanencs.

Tota la programació

Així, la primera sessió -divendres, 13 de setembre- s'encetarà amb el documental Davant del Mar, realitzat pel director Jaume Pujadas. Segons l'organització, el documental es va estrenar el 2010 i tracta sobre la convulsa història de la Casa del Poble, molt més que un edifici i una entitat que va quedar sacsejada en acabada la Guerra Civil del 1936-1939 per l'ideari republicà que n'havia fet bandera.

Els altres tres treballs són El Darrer Mestre d'Aixa (2011), realitzat per Raúl Busquets, que es projectarà el 4 d'octubre, conjuntament amb Fem Teatre (2018), de Maria Sola i Xavi Gàmez. Per últim, tancant el periple de cineastes blanencs, l'11 d'octubre es projectarà Pinya de Rosa (2003), d'Amat Carreras.

Pel que fa a la resta, s'estrenaran Me Llamo Violeta, que ha estat premiat al Festival de Màlaga 2019 i es projectarà el 20 de setembre, i Leo a la vida, multipremiada en diversos festivals i concursos, que es projectarà el 27 de setembre.