L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació les obres d'ampliació de la depuradora de Maçanet, amb un pressupost de 6,9 milions d'euros. La necessitat d'ampliar la depuradora es ve reclamant a Maçanet des de fa uns quinze anys. Al 2006, l'aleshores alcalde, Antonio Trincheria, es queixava ja del retard en aquesta ampliació, necessària per sanejar els cursos fluvials. La planta es va posar en servei el 1979 i va ser ampliada únicament el 1995, fa ja 24 anys.

Els treballs, que tindran una durada de 14 mesos a partir de l'adjudicació i signatura del contracte, faran possible la remodelació completa de la planta, construint pràcticament una nova depuradora. També es duplicarà la capacitat de tractament (passant així dels 1.000 als 2.000 m3/dia), equivalent a una població de 16.000 habitants (ara és de 5.833). El tractament serà de tipus biològic, amb eliminació de la matèria orgànica, el nitrogen i el fòsfor.

El sanejament de Mas Altaba

A finals de juliol es va posar a licitació la redacció del projecte constructiu de la depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Mas Altaba, un nucli que està situat entre els municipis de Maçanet i Fogars de la Selva. El pressupost de licitació és de 110.163 euros i es preveu que la redacció del projecte, un cop s'hagi adjudicat i signat el contracte, tingui un termini de nou mesos. Aquesta actuació està inclosa en l'actual cicle de planificació hidrològica (període comprès entre el 2016 i el 2021) i preveu una inversió superior als 1,1 milions d'euros.

Les dues actuacions incrementaran la recollida i tractament de les aigües residuals urbanes generades en aquest municipi i contribuiran a la millora mediambiental de la conca del riu Tordera.

La visió de l'alcaldessa

L'anunci arriba després que l'Ajuntament hagi establert, altre cop, un ban que recomana als veïns de Residencial Park no beure aigua de l'aixeta. Segons l'alcaldessa del municipi, Natàlia Figueras, «les obres de la depuradora són una de les reivindicacions que va fer l'Ajuntament durant molts anys i per donar resposta al creixement que ha tingut la població darrerament».

D'altra banda, assegura «el projecte de l'ampliació era necessària i estem contents que l'ACA ho havia considerat necessari». També, va agrair que es redactés el projecte de depuradora pel mas Altaba, ja que s'havia reclamat i ara, deu anys més tard, es porta a terme».