L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha incrementat el règim de funcionament de les plantes dessalinitzadores catalanes. La mesura s'ha posat en marxa pel descens -per sota del 60%- de les reserves d'aigua als embassaments que formen part del sistema Ter-Llobregat. Després d'un estiu sec i calorós sense pluges quantioses a les capçaleres dels rius, el volum d'aigua en el sistema que proveeix 5 milions d'habitants s'ha situat per sota del 60%, amb 367 hectòmetres cúbics emmagatzemats.

Per aquest motiu, l'ACA ha informat que a la dessalinitzadora de la Tordera -situada al terme municipal de Blanes i que dona servei a gran part del territori selvatà- s'ha incrementat la producció fins al 75% (durant les últimes setmanes estava al 50%, mentre que a la primavera el seu funcionament era del 35%). La producció de la planta del Llobregat també ha augmentat fins al 70% (durant les últimes setmanes funcionava al 20%, tenint en compte que a la primavera estava al 10%).

L'alerta

Les reserves del sistema Ter Llobregat es troben en fase de prealerta (per sota del 60%, amb 367 hectòmetres cúbics).

La mesura que ha pres l'ACA es defineix en el Pla de Sequera, i té l'objectiu d'optimitzar al màxim les reserves naturals d'aigua disponibles en embassaments i aigües subterrànies i allunyar al màxim l'entrada en escenaris que comportarien mesures més restrictives.