Tres germans marroquins detinguts entre 2016 i 2017 a la comarca de la Selva han negat aquest dimarts al judici que enviessin diners a Turquia per finançar l'organització gihadista Daesh quan un quart germà es va traslladar el 2015 a Síria, on va morir després de combatre per a l'Estat Islàmic.

L'Audiència Nacional ha iniciat la vista d'aquesta causa en la que la fiscal demana en les seves conclusions provisionals set anys de presó per suposat delicte de finançament d'organització terrorista per a Abdelhak E.J., Omar E.J. i Mohamed E.J., arrestats el 27 de juliol del 2016 els dos primers a Arbúcies i el 15 de març del 2017 l'últim a Santa Coloma de Farners.

Els acusats Abdelhak i Mohamed han recordat que el seu germà Bachir se'n va anar el 2015 d'Espanya amb la seva dona i els seus dos fills menors però han assegurat que pensaven que anaven a viure al Marroc i que havien viatjat a Turquia per passar uns dies de vacances però que desconeixien que ell anés a combatre a Síria de la qual cosa es van assabentar quan els va enviar un missatge de whatsapp.

Han afegit que van intentar convèncer-lo perquè no entrés a Síria i perquè tornés però no ho van aconseguir i que li van enviar diners ja que els va dir que ho necessitava perquè els seus fills no passessin gana.

De la seva banda Omar ha assegurat que ell es va limitar a realitzar tres enviaments de diners - de 955, 1.800 i 1.000 euros - per indicació dels seus germans però ha negat que sabés que Bachir havia viatjat a Síria per combatre amb Daesh.

Segons la Fiscalia Bachir, que residia a Arbúcies, on treballava com conductor d'autocars, va iniciar el 2014 un procés de radicalització que va culminar amb la seva integració a l'Estat Islàmic i va decidir desplaçar-se a Síria amb la seva família per a la qual cosa va viatjar el 15 de febrer del 2015 a Turquia i va entrar en territori sirià a l'abril del 2015.

Afegeix que va fer partícips de la seva decisió als seus germans perquè l'ajudessin a transferir diners a Síria, el que tenia estalviat i el que va obtenir per la venda de les seves propietats i com liquidació per abandonar el seu lloc de treball així com el que rebia cada mes de l'Estat espanyol com prestació per desocupació, i va donar poder a Abdelhak per operar en el seu compte bancari.

Afegeix que entre maig i agost del 2015 els acusats van realitzar els referits tres enviaments a través de Western Union i Money Gram a dues persones que es trobaven a Turquia.

Explica que no obstant això l'últim enviament, de 5 d'agost del 2015, de mil euros, no es va fer efectiu per la remesadora que ho va comunicar al Servei Executor de la Comissió de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) ja que el destinatari, Mohamed A., figurava en el fitxer d'Europol com sospitós de ser membre de la xarxa de finançament del terrorisme gihadista.

El guàrdia civil que va instruir l'atestat de les diligències ha testificat que van concloure que els detinguts "podien seguir la mateixa línia de Bachir i traslladar-se a Síria" i que "el més procliu era Abdelhak" segons es desprèn de les seves converses amb el telèfon mòbil amb Bachir.

De fet un altre guàrdia civil ha explicat que després de conèixer Abdelhak que el seu germà Bachir havia mort el mes de març de 2016 va experimentar un procés de radicalització en el que obligava a la seva dona a posar-se el mocador i anar tapada i aquesta temia que se n'anés amb els seus fills al Marroc.

L'agent ha afegit que van decidir practicar les primeres detencions perquè per als investigadors "no era desgavellat pensar que un altre membre de la família emulés al germà mort" i es desplacés a Síria a combatre per a l'Estat Islàmic