20 de octubre de 2019
20.10.2019
Diari de Girona

Sant Hilari s'apropa a la cultura amaziga amb un mes d'activitats culturals

20.10.2019 | 00:36
Imatge d'arxiu de la diputada d'ERC,

a cultura amaziga, coneguda popularment com a cultura bereber, fa referència a la llengua, les arts i les tradicions de les ètnies autòctones del nord d'Àfrica i que es caracteritzen per transmetre els coneixements de pares a fills. Els berebers no són originaris d'un lloc concret, sinó que es distribueixen des d'Egipte fins a les illes Canàries, tot i que els grups de població més grans es troben especialment al Marroc i Argèlia. En llenguatge amazic s'autodenominen imazighen –homes lliures– i el seu origen és mil·lenari, tot i que no n'hi ha dates concretes, s'especula que l'origen amazic és preislàmic –per aquest motiu no necessàriament practiquen la religió islàmica o cristiana. Una de les principals regions on es conserva la cultura amaziga és a l'Atles, on hi ha poblats característics com Tasselt, Tichki o Aït Ali que conserven moltes tradicions.

Segons la Casa Amaziga de Catalunya es calcula que arreu del país català viuen actualment més de 250.000 persones d'origen nord-africà, majoritàriament del Marroc, i que la majoria tenen com a llengua materna l'amazic, en proporcions variables que poden arribar al 80% (en el cas d'Osona). Aquest fet fa que algunes fonts catalanes situïn la llengua amaziga com la tercera més parlada a Catalunya, després del català i el castellà. Per aquest motiu no és estrany trobar amazics a Sant Hilari.

Per apropar la cultura amaziga a la població i en el marc del projecte «Maletes viatgeres», l'Ajuntament de Sant Hilari ha impulsat un mes d'activitats que té l'objectiu de posar en valor i donar a conèixer la cultura amaziga. Les jornades s'inicien el pròxim dilluns 21 d'octubre i finalitzen el divendres 22 de novembre. El tret de sortida serà dilluns amb una presentació a càrrec de la iputada al Parlament de Catalunya, Najat Driouech (ERC); l'alcalde, Joan Ramon Veciana; el representant de la Casa Amaziga de Catalunya, M'hamed Abdelouahed Allaoui, i dos representants del col·lectiu amazic del municipi, Fatiha Abdessamie i Said Kachouti.


Deslligar cultura i religió

La diputada per ERC, Najat Driouech Ben Moussa, valora positivament les jornades i creu que «és important destacar que Catalunya és un mosaic de cultures i l'objectiu principal com a societat avançada és que hem de reconèixer, conèixer i interactuar». Segons la dirigent, «hem de parlar per poder crear espais comuns i que un municipi com Sant Hilari pugui celebrar els amazics també simbolitza un reconeixent cap a la cultura d'origen d'una part de la seva societat i que té un doble objectiu: pedagògic i cultural».

La diputada explica que la cultura amaziga és de les més importants del nord d'Àfrica i no necessàriament està vinculada a l'Islam: «Malauradament s'ha volgut transmetre així, però pots ser marroquí i amazic, i això no necessàriament vol dir que siguis musulmà. De la mateixa manera que pots ser català i no cristià».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook