Ni a Blanes a cala Bona , ni a Lloret a Fenals, ni a Tossa a cala Giverola, trobes, ja, pedretes de colors. Les pedretes de colors han desaparegut de les platges. No fa gaires anys, quan la gent només contaminava el mar amb recipients de vidre, les podíem trobar a bastament a qualsevol cala. Ampolles de cervesa, de cava, d'aigua, etcètera, després de trencar-se i per l'efecte de l'erosió, acabaven convertint-se en unes arrodonides i acolorides pedretes que els nens buscàvem amb avidesa al trencant agafaven de les onades. Elles, juntament amb petxines, cargols marins i ulls de Santa Llúcia, constituïen un petit tresor! Un tresor que guardàvem dins un pot o una capseta, juntament amb els objectes més estimats.

D'uns anys ençà les begudes i moltíssimes altres coses s'envasen majoritàriament en llaunes i en plàstics. Això ha propiciat una contaminació molt més nociva, molt més irreversible i molt menys poètica de les aigües marines i les platges que la que provocava el vidre. Els convido a agafar un parell de grapats de sorra, de qualsevol de les cales esmentades, i a comptar els bocins de plàstic que contenen. Tindran una sorpresa majúscula i desagradable.

Aquests darrers mesos, sembla que, d'una vegada per totes, els mitjans de comunicació s'han posat les piles i la informació sobre la crisi climàtica que ja fa anys algunes veus van començar a denunciar ha augmentat exponencialment. L'aparició de la jove sueca Greta Thunberg liderant i donant veu als nens i joves que d'aquí molt pocs anys patiran els efectes de la nostra irresponsable desídia, sembla haver marcat un punt d'inflexió. Ha arribat l'hora que els polítics es prenguin el tema seriosament. L'hora que canviïn tot el que calgui canviar (lleis, impostos, sancions, etcètera) per pal·liar, aturar i/o demorar el desastre. Ha arribat, però, també l'hora que cadascun de nosaltres faci la seva aportació i modifiqui moltes de les dinàmiques i comportaments que malauradament tenim massa mecanitzats.

Unes aportacions que poden començar per actituds tan simples com dir no a la dependenta del mercat, de la botiga, del súper, quan ens pregunti: vol una bossa? Potser de moment es tractarà només d'un petit granet de sorra. Però, amb el temps, molts granets de sorra poden configurar platges tan magnífiques com les de la nostra Selva Marítima.