30 de octubre de 2019
30.10.2019
Diari de Girona

Lloret apujarà cinc impostos el 2020

El ple aprova l'increment d'un 3% de l'IBI i l'Impost d'Activitats Econòmiques, el de construcció puja un 0,5% i el de circulació s'incrementa fins a un 2,8% El TSJC dona la raó al gremi d'hostaleria, que havia impugnat l'IBI sobre locals turístics

29.10.2019 | 23:35
El ple aprova la creació d'un mercat de segona mà.

L'Ajuntament de Lloret de Mar va celebrar dilluns un ple ordinari que va aprovar les ordenances fiscals amb els vots a favor de l'equip de govern –Junts per Lloret i PSC– i en contra de tota l'oposició –Ciutadans, Esquerra Republicana, Lloret en Comú i Força Lloret.

L'aprovació implicarà que s'apugin cinc impostos el 2020: augmentarà un 3% l'IBI i l'IAE; un 2,8%, el de circulació; el de construcció un 0,5%, i el de plusvàlua, un 0,2%. D'altra banda, els impostos sobre les escombraries i les aigües es congelen durant el 2020 -un dels temors de l'oposició era que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el cas Aquàlia, en què l'Ajuntament ha de pagar 2,4 milions, repercutís en la factura de l'aigua, i de moment no ho farà, almenys el 2020.

Des del govern, Jordi Sais (JxLloret) va argumentar que les pujades estan «ajustades a les necessitats econòmiques de la vila i les possibilitats dels veïns». Per la seva banda, el PSC va justificar la pujada argumentant que «pretén generar més ingressos per fer front a les demandes socials».

Nova sentència desfavorable

Durant el ple també es va donar compte de la sentència del TSJC sobre cinc articles de les ordenances fiscals del 2018. L'alt tribunal ha estimat que alguns articles tenien un barem més alt per als locals comercials de més valor. Els impostos havien estat impugnats pel Gremi d'Hostaleria i l'Associació Turística d'Apartaments (ATA). Els articles anul·lats fan referència a l'IBI més alt dels locals més cars que es destinaven a usos comercials, industrials i d'oci. En funció d'un determinat valor –a partir de 137.981,77 euros en els espais per a ús comercial i a partir de 962.232 en els d'oci i hostaleria–, el gravamen aplicat per l'Ajuntament era del 0,77%.

Un mercat de segona mà

El grup municipal de Ciutadans (Cs) va proposar la creació d'un mercat de segona mà. Els de la formació taronja van argumentar que el mercat podia ser una bona iniciativa per desfer-se de «totes aquelles coses que s'acumulen en les cases i que es podrien intercanviar o tenir una segona vida en un mercat de segona mà». Cs va puntualitzar que la iniciativa podria suposar un «ingrés extra per a moltes famílies i també podria ser un esdeveniment divertit que podria fomentar la reducció del volum de residus i millorar l'impacte sobre el medi ambient».

L'entrada de cala Canyelles

El grup municipal de Força Lloret va proposar millorar l'accés a cala Canyelles. La proposta reclamava un carril d'incorporació a càrrec de l'Ajuntament, com a mesura menys costosa que la rotonda i més fàcil de dur a terme per solucionar les demandes veïnals sobre la seguretat en aquest punt viari. L'equip de govern, però, va apuntar que aquesta no era una competència municipal i que calia reclamar la infraestructura a la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook