Un projecte que compta amb la participació del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) pretén combinar la ciència ciutadana -és a dir, que implica la feina de ciutadans en tasques científiques- i el Big Data -conjunt massiu de dades- per tal de desenvolupar un model de predicció d'epidèmies i prevenir brots derivats de malalties que transmet el mosquit tigre.

Segons va informar el CEAB a través d'un comunicat, la investigació està dirigida per Frederic Bartumeus, vinculat al centre d'investigació blanenc, i proposa utilitzar la ciència ciutadana i les grans bases de dades per predir a temps real si d'uns pocs casos aïllats pot desencadenar-se una epidèmia de dengue, febre de chikungunya o Zika. El projecte ha estat seleccionat per la Fundació Bancària La Caixa, que el cofinançarà amb un milió d'euros.

«Proposem innovar creant un model matemàtic que utilitzarà intel·ligència de dades a temps real», va expressar Bartumeus. Aquest model incorporarà les dades actualitzades amb els casos de dengue, febre de chikingunya o Zika importats que es detectin a Espanya, també incorporarà dades ambientals i climatològiques, dades socioeconòmiques i de mobilitat humana, així com les dades de presència o absència de mosquit tigre que des de fa més de cinc anys rep l'aplicació Mosquit Alert.

Ciència ciutadana

Segons el CEAB, l'aplicació mòbil Mosquit Alert forma part d'un sistema pioner de ciència ciutadana a Espanya que permet a qualsevol persona avisar de la presència de mosquit en un lloc pujant una foto. La col·laboració entre la ciutadania i les institucions permetrà una major fluïdesa de la informació i que aquesta sigui accessible a la població en general, apunten els investigadors.