La Guàrdia Civil de l'Estartit ha comissat tres àmfores romanes que es venien a Internet. Unes peces d'alt valor arqueològic.

Els agents en van poder recuperar d'entrada una que es venia per 2.000 euros. Però el comerciant, un veí de Lloret, de nacionalitat russa i de 46 anys, es va negar a donar-los les altres dues peces i va ser necessària la intervenció policial.

La Guàrdia Civil de l'Estartit, en les seves tasques de defensa el patrimoni Històric, i desenvolupament l'operació Pandora IV, centrada en la intensificació sobre la venda il·lícita de béns culturals per Internet, especialment els provinents de l'espoli arqueològic terrestre i marí, va localitzar el novembre en un portal web de compravenda d'antiguitats, l'anunci d'una àmfora romana posada a la venda per un valor de 2.000 euros.

Després de realitzar diferents gestions per esbrinar la identitat de l'usuari del web i la ubicació d'aquestes àmfores, van aconseguir localitzar el venedor a Lloret de Mar. Se li va intervenir aquesta àmfora que va ser peritada per personal de Centre d'Arqueologia Subaquàtic de Catalunya (CASC).

Els especialistes van certificar la seva antiguitat i van comprovar que es tractava d'una àmfora d'origen bètic, de tipologia Haltern 71, utilitzada com envàs per al transport d'oli d'oliva i amb una cronologia de l'1 a l'40 d.C.

A banda d'aquesta peça, a les fotografies de l'anunci del portal web hi havia també dues àmfores més de la mateixa època. Els agents de la Guàrdia Civil van demanar-ne una valoració al CASC i van certificant-ne l'autenticitat.

Davant la negativa per part del venedor a lliurar les peces que encara es trobaven en el seu poder, i el risc a què fossin venudes, els policies van haver de sol·licitar un manament d'entrada i registre al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia dels de Blanes

Amb això, es va poder recuperar una segona àmfora. Aquesta és d'origen tarragoní i del tipus Pasqual I. S'utilitzava per al transport de vi i és de la segona meitat de segle I a.C.

Posteriorment, els agents van seguir investigant i van poder evitar que el venedor es desfés d'una tercera àmfora que anava a ser venuda. Els policies la van confiscar i van comprovar que era una àmfora d'origen itàlica del segle II-I aC.

Davant dels fets, la Guàrdia Civil va prendre declaració com investigat a S.M. de 46 anys i de nacionalitat Russa, amb domicili a Lloret de Mar. Se l'ha imputat com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric i un altre delicte de receptació i conductes afins.

Les peces per la seva banda, han estat catalogades i són d'un gran valor arqueològic en el Patrimoni Cultural Català. Estan dipositades al Centre d'Arqueologia Subaquàtic de Catalunya (CASC) i a disposició judicial.

Els policies van instruir diligències dels fets i aquestes van ser entregades al Jutjat d'instrucció en funcions de Guàrdia dels de Blanes.