La revista científica Plos One ha publicat un estudi basat en dades recopilades durant 12 anys sobre ximpanzés procedents del món de l'espectacle o usats com a mascotes i que actualment estan allotjats a la Fundació Mona de Riudellots.

Segons va informar ahir l'entitat, aquest estudi realitzat per un equip d'investigació hispano-austríac ha permès determinar que els ximpanzés experimenten una fase de desenvolupament social i emocional molt sensible durant la infància, moment en què les experiències traumàtiques poden tenir un impacte «durador i permanent sobre el seu comportament futur i la seva qualitat de vida».

Sota el títol Marcats de per vida: l'altra cara dels ximpanzés actors i mascotes l'estudi profunditza en l'afectació social que pateixen els ximpanzés víctimes d'abús i maltractament. Així, exposa que els primats que han estat extrets del seu hàbitat natural han presenciat la mort de la seva mare o de membres del seu grup i han estat transportats en condicions deplorables a Europa, realitzaven menys grooming que els ximpanzés nascuts en captivitat.

També detalla com els ximpanzés que han viscut aïllats dels seus congèneres durant els primers cinc anys de la seva vida són menys actius en el grooming en comparació amb els que van viure amb altres ximpanzés.

«Les experiències de vida traumàtiques i les condicions de vida desfavorables durant la seva infància produeixen limitacions socials duradores que afecten els seus comportaments socials, independentment de les condicions de vida actuals», ressalta l'estudi.

«Encara que és molt important avançar en el camp de la conservació i crear consciència per garantir que menys animals hagin de patir històries similars als dels ximpanzés amb els quals treballem actualment, no ens hem d'oblidar dels animals que encara estan atrapats en situacions de risc i abús», remarca l'investigador i doctorand Dietmar Crailsheim.