Els municipis de la Selva interior continuen a l'espera d'aclarir quins seran els ajuts que rebran per mitigar els efectes del Gloria i quan arribaran. Municipis com Fogars de la Selva o Hostalric no poden afrontar les problemàtiques ocasionades per la borrasca amb els seus propis recursos i centren bona part dels esforços en estudiar com mitigar les conseqüències en cas d'episodis similars. Mentrestant la família de Fogars de la Selva que va perdre totes les seves pertinences amb els aiguats rep una allau de solidaritat per part dels veïns del poble. Mobles, estris de cuina, mantes o llençols, tot plegat per poder-los donar temps mentre busquen la manera d'arreglar els danys de la casa o bé buscar una nova llar.

Tot i que ja fa un mes del pas de la borrasca, en alguns municipis de la Selva interior encara queden serrells oberts. És el cas d'aquells que es troben a tocar del riu Tordera, on el riu es va desbordar provocant múltiples destrosses a les diferents infraestructures que tenia al costat. Uns danys que no s'han pogut arreglar a hores d'ara per manca de recursos, i és que els ajuntaments d'aquesta zona tenen clar que les ajudes encara poden trigar a arribar.

En el cas de Fogars de la Selva queden molts arbres caiguts i les lleres continuen plenes de restes de vegetació i sediments. Des de l'ajuntament del municipi han fet petites actuacions, com per exemple netejar els camins d'algunes masies, així com obrir l'accés a una de les esglésies. Tal com ha explicat l'alcalde, Josep Vilà, s'ha posat "maquinària pròpia" per poder arreglar "allò més urgent", malgrat que continuen pendents dels recursos econòmics.

"No ha arribat res", ha apuntat l'alcalde. Pel que fa als motius del desbordament del riu, Vilà ho té molt clar. "No es va netejar prou, la vegetació acumulada enmig de la riera fa que els ponts quedin plens de brutícia i quan passa molta aigua queda tot tapat" ha explicat. Segons l'alcalde "és veritat que va caure molta aigua a la capçalera" però "es podia haver fet millor", sobretot -ha assegurat- per part de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA).

Fa només unes setmanes des de Fogars de la Selva es va fer una reunió amb la resta dels municipis de la Conca de la Tordera - des de Sant Celoni fins a Blanes - on es va posar sobre la taula la possibilitat de declarar-la com a zona catastròfica. "En el nostre cas ho hem fet, però això és voluntat de cadascú" ha recordat.

Una casa devastada pel riu

Una de les famílies que més van patir el pas del Gloria a Fogars de la Selva va ser la de la Wafaa Shimi. Ella, el seu marit i les seves dues filles vivien a tocar del riu Tordera, al costat d'unes explotacions agràries on hi tenien un gran nombre d'animals. La primera nit del temporal la policia se'ls van endur fora de la casa per precaució i quan hi van poder tornar ja no en quedava pràcticament res. "Vam perdre els animals, un dels cotxes, els electrodomèstics, els mobles..." ha explicat Shimi. "No vam poder salvar pràcticament res del que teníem", subratlla.

La riuada va entrar de ple a casa d'aquesta família deixant el terra ple de fang, les parets molles i tots els hivernacles que tenien a fora devastats. Setmanes després, Shimi assegura que continua "netejant cada dia" i accepta amb resignació que si s'acaben quedant en aquest domicili s'hi hauran de fer moltes reformes. "Costa molt trobar una altra casa", ha lamentat.

Passat l'episodi de pluges, Shimi es va quedar els primers quinze dies a casa de la seva germana. "Li deixava les nenes i venia a la casa a fer el què podia", ha apuntat. Pel que fa a les pèrdues, creu que poden rondar entre els 15.000 i els 20.000 euros perquè "es va haver de tirar pràcticament tot".

La seva situació, però, va derivar en una allau de solidaritat per part dels veïns del municipi, que van fer les aportacions que van poder perquè no els hi faltés de res. "Les mantes, els llençols, els llits, els sofàs, electrodomèstics... la resposta de la gent ha sigut increïble", ha assegurat. Així, doncs, disposen d'una llista de persones que tenen diferents objectes que els podrien ser útils. "Ens estem organitzant", ha explicat Shimi, afegint que tot i estar bé, els ha "canviat la vida per complet".

Afectacions pendents de resoldre

Un altre dels municipis afectats pels desbordaments del riu Tordera va ser Hostalric. En aquest cas, la majoria de les afectacions continuen vigents, per exemple els danys de l'Escola de Maria de Déu dels Socors o els accessos de tres carrers que continuen inutilitzats. En total, més d'1 milió d'euros en desperfectes. L'alcalde, Nil Papiol, ha explicat que estan "preocupats" perquè es tracta de danys "importants" que generen molèsties als veïns.

És el cas d'aquelles persones que han de passar per la passera de la Riera d'Arbúcies. Des de la desaparició del camí es veuen obligats a fer més volta de l'habitual. Papiol ha apuntat que "estan inquiets", però que també "entenen que no es podrà arreglar tot de seguida". Tot i això també ha avisat que "no hi ha hagut cap contacte després que el delegat del Govern i el Consell Comarcal de la Selva ens van reunir com a alcaldes afectats". "Ens consta que hi treballen, però no ens ha arribat cap informació", explica l'alcalde.

Un altre focus que inquieta al consistori és el castell, on hi ha els dos baluards afectats per la borrasca. "No estem veient que s'estigui preparant una actuació urgent per posar-hi remei", ha apuntat l'alcalde del municipi. En aquest sentit, Papiol ha lamentat que l'ajuntament no disposa "de recursos suficients per poder-ho arreglar" i que depenen totalment de les subvencions que els puguin arribar.

Mentrestant, part dels esforços del consistori se centren en estudiar com s'haurien de mitigar els efectes d'un temporal similar en cas que es repeteixi. Des de fa unes setmanes s'està actualitzant el pla d'emergències municipal per revisar com s'ha gestionat el temporal. Papiol ha explicat que estan buscant la manera de "recuperar l'espai fluvial de la Tordera" perquè en el cas de triplicar el cabal, "no provoqui els danys que ha causat en aquesta ocasió".