02 de juliol de 2020
02.07.2020
Diari de Girona

Denuncien les actuacions del Ministeri de Transició Ecològica a la Tordera

Els ecologistes han portat a la Fiscalia els treballs que es van realitzar el passat 17 de juny amb maquinària pesant a la desembocadura del riu

01.07.2020 | 23:46
Una màquina treballant a la desembocadura de la Tordera.

Diverses organitzacions ecologistes han presentat una denúncia penal per l'actuació feta amb maquinària pesant a la desembocadura de la Tordera en el marc de les actuacions pels efectes del temporal Gloria que es van realitzar el passat 17 de juny.

Les tres entitats denunciants –la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, la Lliga per a la defensa del patrimoni natural (DEPANA) i la Federació d'Ecologistes en Acció de Catalunya– han denunciat les obres de la demarcació de Costes de Catalunya, pertanyent al Ministeri per la Transició Ecològica, davant la secció de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric de la Fiscalia Provincial de Barcelona.

En la denúncia, els ecologistes posen de manifest que els treballs contractats pel ministeri van suposar un «greu impacte ecològic» en la desembocadura de la Tordera, ja que argumenten que com a conseqüència natural del temporal i la disminució de presència humana arran del confinament per la pandèmia de la covid-19, «s'havia generat una zona de gran valor ecològic».

De fet, precisen que fins i tot els ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes havien acordat tancar la zona des de l'inici del desconfinament, per tal de protegir l'avifauna que havia nidificat a la zona gràcies a la creació de nous habitats.

També posen de manifest que l'actuació «s'ha dut a terme sense el coneixement ni consentiment de les administracions locals corresponents i amb l'argument de netejar la zona de brossa».

La denúncia

En l'escrit presentat a la fiscalia apunta que els fets podrien constituir la possible comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, delicte contra la protecció de la fauna i delicte de prevaricació de funcionari públic i apunta l'incompliment de tres directives europees.

Els activistes consideren que l'entrada d'una retroexcavadora per netejar brossa es va produir en un hàbitat natural generat per les restes vegetals arrossegades pel temporal, fet que havia possibilitat l'augment de la biodiversitat a la desembocadura. Segons informen, a l'espai s'hi acabaven de localitzar 87 espècies diferents d'aus, 6 de rèptils, 5 de mamífers i 3 de peixos, en total un centenar d'espècies que utilitzen la desembocadura com a espai regular de descans, alimentació i cria.

«La presència i irracional actuació de la maquinària ha destruït espècies protegides», asseguren. A més, recorden que l'espai de la desembocadura de la Tordera està declarat com a Zona Especial de Conservació (ZEC). Per tot plegat, els activistes demanen que de forma «immediata» s'ordeni la paralització cautelar de l'activitat presumptament delictiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook