La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a la Selva Marítima i el nord de Barcelona.

Els agents han detingut 20 persones i han comissat diversos tipus de substàncies estupefaents. Concretament, han intervingut 1,86 quilos de cocaïna, 2,26 quilos d'haixix, 2,1 quilos de cabdells de marihuana, 879 grams de cafeïna que s'utilitza pel tall de droga, 12,5 grams de "cristall" i 256 pastilles d'èxtasi. També han decomissat 72.700 euros en metàl·lic, set balances de precisió, un revòlver, una màquina de comptar diners i també han comissat nou vehicle.

Aquesta banda s'havia convertit durant els últims anys en els principals proveïdors d'estupefaents a la costa.

L'operació Hardbargain es va explotar el 30 de juliol i va acabar amb la detenció de 20 persones i l'escorcoll de 22 immobles. Una de les entrades es va realitzar a Vidreres i la resta, majoritàriament, al Maresme.

L'operació però que ha durat nou mesos i l'ha liderat l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Girona. El cos policial ha comptat des de l'inici de la investigació amb la col·laboració de les Policies Locals de Vidreres, Pineda de Mar i Granollers (Barcelona), en la seva constant lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents. El cas ha estat dirigit pel titular del jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners.

La investigació va començar el setembre de 2019 arran d'unes informacions que apuntaven a l'existència d'un grup de persones de nacionalitat espanyola que estarien subministrant diferents substàncies estupefaents a consumidors de zones de la costa aprofitant l'afluència massiva de visitants.

Cocaïna des de Vidreres

Fruit de la investigació els agents van constatar que hi havia una persona a Vidreres que atenia la demanda d'un grup de consumidors de cocaïna i que periòdicament es proveïa d'aquesta substància realitzant contactes amb un distribuïdor de la zona que, alhora, es proveïa d'un ciutadà marroquí resident a Sant Cebrià de Vallalta (Barcelona). Amb això, els agents van descobrir tot un entramat organitzat que proveïa de droga a altres camells i consumidors de la zona de la costa catalana del Sud de Girona i nord de Barcelona.

Durant el confinament per la COVID-19 arribant els traficants i els consumidors a idear tota mena d'estratagemes per eludir els controls policials de mobilitat. Per a realitzar els "passades" quedaven en gasolineres i supermercats a hores d'obertura i màxima afluència de persones per passar desapercebuts. Igualment els policies van comprovar que per les dificultats de mobilitat del confinament, va augmentar considerablement el preu final de les substàncies estupefaents amb les quals traficaven.

Després del confinament i l'arribada dels primers visitants de la costa en època estival els membres de l'organització van reprendre la seva activitat de forma molt destacada, abastant les localitats de Lloret, Blanes, Sta. Susanna, Pineda de Mar i Calella.

El líder del grup traficava en el seu bar

Aquest grup de persones estava liderat per un espanyol d'origen marroquí assentat a Granollers que regentava un bar, des d'on es distribuïen diversos tipus de drogues, principalment cocaïna. Arribava a vendre dos quilos setmanals d'aquesta substància. També atenia demanda d'haixix i marihuana i comptava amb una àmplia xarxa de persones que el proveïen.

Per tot això, el passat dia 30 de juliol actual dels agents encarregats de la investigació opten per explotar l'Operació "HardBargain", de manera que acompanyats pels lletrats de l'Administració de Justícia i amb els corresponents manaments d'entrada i registre simultàniament van realitzar l'escorcoll de 22 immobles, distribuïts entre les províncies de Girona i Barcelona. A Girona van entrar en domicilis de Vidreres. La resta eren de la província de Barcelona (Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Granollers, Canovelles i Cardedeu)-

En l'operatiu van participar més de 400 efectius policials, entre agents de la Guàrdia Civil i de les policies locals.

En aquests registres, els agents vam comptar amb de gossos detectors d'estupefaents i divises, pertanyents a les Unitats Canines de la Guàrdia Civil, Policia Local de Vidreres, Granollers i Pineda de Mar (Barcelona).

Vigilància local durant el confinament

La Guàrdia Civil destaca el paper de les policies locals, ja que la vigilància durant l'Estat d'Alarma per part del seu cos policial era més dificultós a l'hora de ser detectat. En canvi, les policies locals asseguren que la seva presència a la via pública estava justificada i no aixecava sospites sobre els investigats.

Durant el transcurs de l'operació s'han desenvolupat nombroses confiscacions i confiscacions, que junt amb el confiscat durant els registres del dia 30 de juliol: 1,86 quilos de cocaïna, 2,26 quilos d'haixix, 2,1 quilos de cabdells de marihuana, 879 grams de cafeïna que s'utilitza pel tall de droga, 12,5 grams de "cristall" i 256 pastilles d'èxtasi. En total també s'han intervingut 72.700 euros en metàl·lic, set balances de precisió, un revòlver, una màquina de comptar diners i també han comissat nou vehicle.

Durant l'explotació de l'operació també van localitzar una nau industrial on la banda criminal estava preparant per muntar-hi una plantació de marihuana amb capacitat per a unes 3.000 plantes. Hi van trobar tota mena de maquinària per alimentar-la, valorada n més de 20.000 euros.

La investigació ha estat dirigida pel titular de Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners, que s'ha fet càrrec de totes les diligències.

Per a la Guàrdia Civil, amb la desarticulació de l'organització criminal s'ha escapçat una banda que segons la Policia Local de Pineda s'havia convertit durant els últims anys en els principals proveïdors de substàncies de la costa.