21 de agost de 2020
21.08.2020
Diari de Girona

Lloret, obligat a prorrogar el contracte informàtic perquè no ha fet el concurs

El contracte amb l'empresa adjudicatària, Audifilm Consulting, s'ha prollongat fins al març de 2021 per un import de 38.985 euros

21.08.2020 | 00:15
Imatge d'arxiu d'un ple de l'Ajuntament de Lloret.

L'equip de govern de Lloret de Mar –format per Junts per Catalunya (JxCat), regidors no adscrits i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)– ha prorrogat per Junta de Govern Local i de manera forçosa el contracte de manteniment del programari informàtic, que a finals de setembre va patir un ciberatac que va deixar inoperatius tots els ordinadors de l'Ajuntament.

El contracte del manteniment del programari es va adjudicar l'any 2016 a l'empresa Audifilm Consulting per un import de 51.980 euros i una durada de dos anys, amb opció a una pròrroga de dos anys més. Posteriorment, per Junta de Govern, el maig del 2019 es va acordar una pròrroga del contracte fins al desembre d'aquell mateix any. A finals de setembre, l'Ajuntament va patir un ciberatac massiu que va deixar l'administració inoperativa i va afectar més de 400 ordinadors. L'Ajuntament va tardar setmanes a resoldre els problemes derivats del ciberatac, en el qual un virus anomenat ransomware es dedicava a segrestar dades per encriptar-les i impedir-ne l'accés dels usuaris habituals.

En la Junta de Govern Local del 23 de juliol d'aquest any, l'equip de govern acorda prorrogar el contracte, com a mínim fins al març de 2021 per un import de 38.985 euros. La Junta s'empara en un informe del Cap de Sistemes d'Informació i Telecomunicacions que data del 17 de juliol on exposa que «no s'ha pogut revisar ni preparar convenientment el contracte» i argumenta que això no s'ha fet a causa del ciberatac així com per «les condicions excepcionals que s'han viscut a causa de la pandèmia» per això en demana una «pròrroga forçosa de 9 mesos» que equival a un import de 38.985 euros. Un fet que la Junta de Govern va acceptar, tot i que no es fa menció, ni es coneix, si hi hauria hagut algun cost econòmic extraordinari per a l'administració lloretenca per resoldre el ciberatac informàtic. D'altra banda, el mateix informe del Cap de Sistemes d'Informació detalla que «s'està preparant la redacció del nou concurs per fer-lo efectiu a partir de l'abril del 2021».

Entre els arguments jurídics per avalar la decisió, l'acta de la junta cita l'informe jurídic i l'informe de fiscalització limitada de la Intervenció municipal que «informen favorablement sobre la continuació del servei».

L'empresa que gestiona el servei, Audifilm Consulting, està inscrita al registre mercantil de Girona i es descriuen a la seva pàgina web com una empresa «orientada a satisfer les necessitats de l'administració pública» en matèria de tecnologies de la informació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook