Des de principis d'any, la policia de Caldes de Malavella ja ha interposat 18 multes de 300 euros cadascuna per a realitzar abocaments il·legals. Així ho va confirmar ahir l'alcalde del municipi, Salvador Balliu, qui va precisar que justament ahir se'n va produir un altre i que no se'l va enganxar amb les mans a la massa per pocs minuts. «És continu tot i que hem ampliat l'horari de la deixalleria, hem instal·lat molts contenidors de recollida selectiva i fem controls de vigilància», va lamentar el batlle.

En aquest sentit, Balliu va especificar que entre els residus llençats incívicament, els més habituals són: els matalassos, els mobles, electrodomèstics, material de construcció i, fins i tot, uralita. «I no és només en el poble», va puntualitzar l'alcalde, precisant que Caldes és un municipi molt extens i que apareixen abocaments en boscos, camins i urbanitzacions. «Algunes són persones del poble, però d'altres són gent de fora que venen a llençar els residus aquí», va afegir. Uns abocaments que el batlle va assegurar que suposen un 10% del pressupost que es destina a la recollida de residus i que «encareixen molt» el preu a pagar.

Per tot plegat, i tenint en compte que l'incivisme se segueix produint, l'Ajuntament ha decidit canviar el model de recollida de residus cap al porta a porta, juntament amb Sils i Hostalric. De fet, la campanya per informar els veïns d'aquest canvi es va iniciar el passat mes de març, però es va haver d'interrompre a causa del confinament obligatori a causa de la covid-19. Per això, la campanya es va reiniciar el passat mes de juny i s'explica que el canvi es fa per la protecció del medi ambient, per les noves normatives i per l'increment de costos. Està previst que estigui implantat el febrer.

Amb el porta a porta cada llar és responsable de deixar els residus ben separats a la porta de casa i com a mínim un dels cubells porta un xip electrònic que l'identifica. «Així podrem saber qui són els que no llencen els residus com toca», va assenyalar Balliu. i continuarem treballant per mantenir Caldes net i fent que es respecti el medi ambient.