L'empresa pública Adif, que depèn del Ministeri de Transports, ha anunciat l'adjudicació de les obres del tram de la catenària -el sistema de cablejat aeri que subministra electricitat als trens- entre Maçanet de la Selva i Caldes de Malavella per un import de 4.126.914,44 euros.

Els treballs implicaran la substitució de la catenària i els elements corresponents per al seu funcionament, així com el muntatge dels equips de compensació i la substitució dels elements de conducció. El projecte s'ha adjudicat a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per COMSA i Sacyr Neopul i tenen un termini d'execució estimat de dos anys de durada. El contracte per renovar la catenària del tram Maçanet-Caldes va sortir a concurs per 5,27 milions d'euros i l'UTE d'aquestes dues empreses va rebaixar el pressupost en un milió d'euros. En total, 9 empreses es van presentar a la licitació per obtenir els treballs, quatre d'elles del mateix grup empresarial. L'UTE guanyadora va obtenir la segona millor puntuació en l'oferta econòmica i la millor valoració en l'apartat tècnic.

Qualitat i eficàcia

Segons va puntualitzar Adif en un comunicat, l'objectiu dels treballs és «modernitzar la línia aèria de contacte per optimitzar els paràmetres de seguretat i fiabilitat del sistema d'electrificació». La companyia insisteix que les tasques de renovació suposaran una millora de la velocitat comercial dels trens: «Contribuirà a oferir una explotació del servei amb majors indicadors de qualitat i eficàcia en un tram que registra una elevada densitat de circulacions».

La renovació de tota la catenària al tram Maçanet-Caldes se suma a les obres, ja acabades, que han permès renovar tota la via d'ample convencional. En total, aquests treballs, que s'han dut a terme al llarg de 15 quilòmetres (els que suma el tram) han suposat una inversió de més de 17 milions d'euros. Adif destaca que les obres contribueixen a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (en allò que fa referència a l'apartat d'infraestructures). I que, per això, els treballs poden rebre cofinançament per part d'Europa.