El jutjat d'instrucció 1 de Santa Coloma de Farners va deixar en llibertat ahir, després de declarar, als quatre investigats per la causa oberta per la suposada trama de tràfic de drogues orquestrada per agents dels Mossos d'Esquadra de la població. Dels quatre investigats que van anar ahir al jutjat, dos són agents dels mossos, una és l'arrestada en l'operatiu de la DAI del 3 de setembre per a la qual la detenció va quedar sense efecte a l'espera que la cités al jutjat i el quart és el narcotraficant que va denunciar la presumpta corrupció policial.

Tots quatre investigats van sortir en llibertat després de passar pel jutjat. La causa està oberta per delictes contra la salut pública per tràfic drogues comès per agents de l'autoritat, organització criminal, falsificació de document oficial, revelació de secrets i la possible comissió de delictes de detenció il·legal, omissió del deure de perseguir delictes, furt o malversació de diners públics i tinença il·lícita d'armes.

Al jutjat, segons fons judicials, els dos agents van negar estar relacionats amb cap activitat delictiva vinculada al narcotràfic. Un d'ells va declarar que fa deu anys que està destinat a l'aeroport de Girona i l'altre va concretar que, des del 2017, ja no investiga delictes de narcotràfic des de la unitat d'investigació de Santa Coloma de Farners. A més, segons les mateixes fonts, un dels investigats va identificar el traficant delator com a un confident de la policia.

Per ara, a la causa hi ha vuit persones investigades, cinc d'ells Mossos d'Esquadra. En presó preventiva, per ordre del jutjat, hi ha quatre investigats: un caporal i dos agents dels mossos i un home que, segons la investigació, s'encarregava de posar en circulació droga decomissada que els agents desviaven del contenidor on estava emmagatzemada a l'aparcament de la comissaria.

El narcotraficant que va denunciar els fets a la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra també va declarar ahir com a investigat, assistit pel seu advocat Joan Pere Zapata. Segons la declaració judicial, l'investigat va ratificar les dues declaracions que va fer davant Afers Interns el 29 de gener i el 19 de febrer, i va assegurar que van ser «voluntàries» i sent conscient que s'estava incriminant en una activitat delictiva.

Tractes des del 2007

Segons la seva declaració, el caporal actualment en presó preventiva i un dels agents que va declarar ahir com a investigat el van detenir l'any 2006 per tràfic de drogues. L'investigat va apuntar que abans de la detenció no havia tingut cap contacte amb aquests policies però que, des de l'arrest, es va convertir en informant. Després de complir condemna, va sortir en llibertat condicional. El traficant va assegurar que aleshores el caporal va contactar amb ell i que a finals del 2007 li va proposar «fer un tracte» que consistia en no detenir-lo si li entregava part dels diners de la venda de drogues. L'investigat va relatar que continuava fent d'informant dels Mossos però, en paral·lel, li entregava diners al caporal per poder continuar traficant. Aquesta situació va durar fins el 2012, quan va tornar a ingressar a presó per no complir amb el tractament per una addicció a les drogues.

Quan va recuperar la llibertat l'any 2013, va continuar amb l'acord però a partir del 2015 van fer un nou «tracte», que va durar fins al 2017. A partir d'aleshores, va explicar que eren els policies qui li facilitaven la marihuana per traficar. Segons va dir, el caporal li va dir que provenia de la droga interceptada en operatius policials, de la qual en desviaven una part. L'investigat va assegurar que un dels mossos que va declarar ahir solia anar amb el caporal i era l'encarregat de comptar els diners.

L'investigat també va assegurar que l'acord es va estroncar quan uns homes a qui havia de vendre una partida de marihuana que li havien facilitat els Mossos ara investigats li van robar a punta de pistola 18 quilos. En concret, va dir que el caporal li reclamava els diners d'aquesta operació. Com que no podia pagar, va continuar declarant, li va proposar que l'aliés amb un altre traficant per poder cobrir «el deute». Això, però, no va sortir bé i es va acabar d'enemistar amb els Mossos quan va anar a comissaria per intentar denunciar l'altre traficant i va interpel·lar el caporal qüestionant-li per què no el detenien.

L'investigat calcula que al llarg dels anys va donar uns 30.000 euros al caporal investigat i també ha dit que té coneixement que tenien tracte amb altres traficants. Fins i tot els va acusar d'haver manipulat testimonis per aconseguir incriminar-ne un per treure'l de circulació.

Un confident enfadat

L'advocat de dos dels mossos que estan en presó preventiva, Carles Monguilod, considera que la declaració que va fer el narcotraficant al jutjat evidencia que es tracta d'un «confident enfadat»: «Ha declarat que tenia motius per denunciar per uns diners que se li devia i perquè no detenien a qui ell volia que es detingués». Monguilod va remarcar que és caldrà analitzar la credibilitat de la declaració. A més, tant Monguilod com les defenses dels altres empresonats exercides pels advocats Benet Salellas i Manel Mir, sostenen que hi pot haver una nul·litat en les actuacions perquè la DAI va prendre declaració al traficant sense que l'assistís un advocat. És un dels arguments del recurs a la presó interposat a l'Audiència de Girona i del qual la vista es farà la setmana vinent.

Segons fonts properes a la investigació, fiscals i jutjats de Santa Coloma ja havien sol·licitat aclariments perquè havien detectat que faltava droga decomissada. Un cas concret és una investigació sobre una actuació en la qual haurien participat el febrer algun dels agents investigats perquè dels més de 340 quilos comissats en van arribar poc més de 10 al jutjat.