L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'escola La Vall, a Osor, reclama a Educació que els pares puguin decidir sobre l'ús de la mascareta dins les aules del centre. Seguint la reclamació que es va iniciar a Mieres (Garrotxa) la setmana passada, apunten que l'obligatorietat de dur mascareta a les aules «és una vulneració d'un dret» i manifesten que l'escola, una escola rural, acull un grup de 24 alumnes que se subdivideix en dos grups bombolla que separen els alumnes de primària i els d'infantil.

El director territorial d'Educació, Martí Fonalleras, ja va advertir que la Conselleria no permetria que els alumnes anessin a classe sense mascareta. Fonalleres va fer aquestes declaracions el 6 d'octubre, després que 31 alumnes de primària de l'escola Finestres de Mieres no van anar a classe i van enviar una carta a Educació i Salut exposant la seva opinió envers la utilització de mascareta a les aules.

Ho raonaven dient que es tractava d'una escola rural, en un poble on no s'havien detectat positius de covid-19, i que, per contra, haver de dur mascareta a l'aula provocava «molèsties i dificultats». Des de l'AFA de l'escola La Vall -on hi ha 14 alumnes a primària i 10 a infantil- es manifesten en el mateix sentit i argumenten que «els nens poden tenir conseqüències emocionals o de salut mental per portar tantes hores seguides la mascareta».

Campanya de protesta

Per protestar contra aquests fets, des de l'AFA preparen una campanya que es preveu iniciar el 20 d'octubre on fan una crida a l'absentisme escolar una tarda a la setmana durant un mes, fins al dia 20 de novembre -coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de la Infància-. La proposta de l'AFA preveu un dia sencer d'absentisme, el 20 d'octubre -on proposen «activitats entorn als Drets dels Infants per treballar la temàtica amb els nens i les nenes»- i quatre tardes. «Les activitats a realitzar durant les hores d'absentisme proposem que girin entorn al tema dels drets dels infants», apunten.

L'AFA afegeix que «la nostra idea és que cada família amb els seus fills pugui treballar sobre aquesta temàtica amb uns materials o idees que es compartiran en un espai web on es penjaran» i subratllen que les tardes d'absentisme seran «rotatòries» per tal que els alumnes no es perdin sempre les mateixes hores de classe.

La visió de l'escola

La directora de l'escola, Anna Carreras, explica que des del centre segueixen el protocol establert i apunta que «no sabem com afectarà la protesta a les classes perquè encara no sabem quants alumnes s'hi adheriran». En qualsevol cas, indica que «quan hi ha alguna absència els pares ens ho notifiquen al centre i quan rebem aquesta notificació, la traslladarem a la inspectora que treballa habitualment amb nosaltres».

Finalment, Carreras subratlla que fins a la data «no hi ha hagut cap cas positiu de covid-19», explica que en tot moment se segueixen els protocols d'higiene i desinfecció i agraeix que des de l'AFA hagin comunicat a l'escola les intencions de la protesta: «Agraeixo que ens comuniquem i poder estar al cas de tot el que passa», conclou Carreras.